Hvordan går det i New York

Hvordan går det i New York

«Hvordan går det i New York» er et spørsmål jeg får nesten hver dag. New York er ofte i nyhetene, men hvordan er det faktisk i byen? Hvordan er det å spasere i gatene og hvordan håndterer newyorkere denne pandemien? Jeg vil fortelle om min opplevelse i New York for øyeblikket, og hvordan pandemien har en positive påvirkning på byen.

Gatene i New York

Følelsene «in the streets» er forskjellig fra nabolag til nabolag. Ikke alle nabolag har blitt rammet like hardt. Det er for eksempel ganske travelt i Williamsburg i Brooklyn, der du merker liten forskjell fra før pandemien. Andre nabolag som East Village hvor det vanligvis bor mange studenter, og det er mange kontorer, er nesten folketomt. Dette har selvsagt en stor påvirkning på restaurantene og butikkene i områdene. Og selvfølgelig gjelder det også stedene som i stor grad er påvirket av turisme. Times Square er kun en skygge av en plass som vanligvis er fullpakket med turister. Noen butikker som Disney Store er kun delvis åpen. Andre butikker som vanligvis er åpne til sent på kvelden har nå begrensede åpningstider. Likevel opplever mange steder det travelt i helgene i motsetning til i ukedagene. Dette gjelder for eksempel severdigheter og hoteller, men også restauranter og barer

Munnbind i New York

Munnbind er obligatorisk overalt, og når du går rundt i byen kan du se at 99% av menneskene bruker munnbind, overalt. Også på gatene og i parkene, ofte på sykkel og til og på løpetur. Dette er utvilsomt et resultat av markedsføring for bruk av ansiktsmaske. Men Newyorkere er også pliktoppfyllende og gjør det som forventes av dem.

Hvordan går det i New York - Facemask Hvordan går det i New York - tomt på Top of the Rock empty

Hvordan håndterer newyorkere situasjonen

Jeg tror det er viktig å erkjenne at det er en forskjell mellom situasjonen i New York og USA som helhet. New York reagerte med strenge tiltak tidlig i krisen, det resulterte i en rask forbedring og den laveste smitten i hele USA. Dessverre er det nå en andre bølge som også vil nå New York, men newyorkere vil følge påfølgende tiltak på best mulig måte for å hindre størst mulig skade. Newyorkere har (midlertidig) endret livene sine. De bestiller mat istedenfor å gå på restaurant, organiserer byttemarkeder for klær i boligblokkene sine istedenfor å gå på shopping, og setter ut bokhyller i resepsjonene for å minimere besøkene til biblioteker. De fleste jobber også hjemmefra og besøker familie og venner lite, eller ikke i det hele tatt.

Denne situasjonen er også selvfølgelig hard for bedrifter i New York. Jeg ser at i mange forretninger er det kun eierne som står igjen. De ansatte er ofte midlertidig ansatt andre steder, men med den hensikt å komme tilbake så snart virksomheten tar seg opp igjen. Lojaliteten personalet ofte har, er inspirerende. Mange mennesker ser også muligheter, noe som resulterer i mange vellykkede oppstartsbedrifter.

Hjemløse på gaten og i bygninger

New York har aldri skremt meg. Men på grunn av situasjonen i byen er hjemløse enkelte steder mer merkbare enn før. Noen ganger gir det en litt ubehagelig atmosfære. I mange tilfeller er dette mennesker med psykiske problemer, som kan være støyende. Imidlertid retter de seg ofte mot hverandre og ikke så mye «utenforstående». Kommunen har prøvd å løse problemer med mange ekstra hjemløse ved å sjekke de inn på tomme hoteller, noe som delvis motvirker dette problemet. I tillegg har mange butikker og restauranter mange steder installert plater på vinduer og dører. Noen av de er stengt og noen ganger er de faktisk åpne, men det er som en ekstra sikkerhet med tanke på protestene som har vært og det nylige valget. Jeg har sett noen panel bli tatt ned de siste ukene, byen «åpner» mer og mer.

Sightseeing under corona

Siden de fleste turistene holder seg utenfor New York for tiden, er det veldig stille på de fleste turiststeder. Det finnes nesten ingen på turistattraksjonene. Min opplevelse er kun at The Edge, som åpnet i våres, er litt travlere. De andre stedene kan man alltid gå gjennom uten å se veldig mange andre besøkende, med mindre du er den eneste. Hvis du har den unike muligheten til å besøke New York nå, skaff deg et rabattkort så slipper du å bestille billetter og kan få det meste ut av tiden din.

Spise på restaurant

Innendørs bespisning er igjen forbudt, men i de siste månedene har restaurantene hatt muligheten til å ha innendørs bespisning til begrenset kapasitet. Dette gjorde ofte restaurantene veldig rolige og stille. Faktisk, på Grimaldi’s i Brooklyn, var jeg den eneste kunden på en ukedag. For å kompensere for begrenset kapasitet får restaurantene nå lov til å tilby bord ute. Enkelte gater er til og med stengt for trafikk for å gjøre rom for uteservering. Nå som det har begynt å snø i New York er det ikke like attraktivt å spise ute. Restaurantene prøver å gjøre det beste de kan for å kompensere for dette ved bruk av for eksempel varmelamper, men det er fortsatt rolig på mange steder. Spesielt i nabolag hvor det er mye kontorer, der er restaurantene nesten helt tomme.

Hvordan går det i New York - Little Italy Hvordan går det i New York - åpen butikk

Reise til New York igjen

Når grensene åpner igjen og når de første personene reiser til New York vil de mest sannsynlig oppleve to ting. Det første de vil legge merke til er at byen har fått et slag. Spesielt for personer som allerede er kjent i New York, dette vil være en spesiell opplevelse. I tillegg vil det utvilsomt ta litt tid før turismen er tilbake for full styrke, og spesielt de første månedene vil det være mye roligere enn før. Dette har selvfølgelig fordelen at sightseeing blir roligere og enklere enn før pandemien.

Konklusjon

Personlig tenker jeg at hvordan det «faktisk» er i New York avhenger av hvordan du ser på det. Du ser det du ønsker å se. Jeg elsker New York, og ser de positive sidene av hva denne nye situasjonen bringer. Leie har definitivt gått ned, opptil 50% lavere enn i starten av 2020. Dette gir unike muligheter for små gründere med store ideer, og for nye mennesker som ønsker å bo i New York. New York vil bli «tilbakestilt». Til tross for det alvorlige slaget som byen har tatt og fremdeles opplever, gir den nye situasjonen også mange muligheter. Jeg ser fremfor alt en vekkelse av New York etter denne krisen, med nye muligheter for mange.

Ved å fortsette å bruke denne siden, godtar du bruk av informasjonskapsler (“cookies”) og personvernserklæringen. Les mer her.

Abonner på nyhetsbrevet mitt


Søk etter billetter
fra
inntil
Søk etter billetter