Trenger jeg ESTA for New York?

Trenger jeg ESTA for New York

ESTA (Electronic System for Travel Authorisation) er et nettbasert skjema som er nødvendig for reisen din til New York. ESTA er en del av USAs omfattende sikkerhetskontroll. Alle som reiser til USA under Visa Waiver Program (VWP) behøver ESTA. VWP tillater de fleste norske statsborgere med et gyldig og elektronisk pass å reise til USA i opptil 90 dager uten et visum. Selv om du ikke behøver et visum så er det nødvendig at du søker om et Electronic System for Travel Authorisation (ESTA) minst 3 dager FØR du reiser til New York. Det anbefales å søke enda tidligere på forhånd.

Contents

Hvordan søker jeg om ESTA?

Det er enkelt å søke om ESTA på nett. For å vise nettstedet og søknadsprosessen på norsk, klikk på norsk øverst i høyre. Det koster $21 og dette kan betales med kredittkort eller PayPal. Vanligvis får du en bekreftelse på at du kan reise til New York innen én dag, men det kan også ta lengre tid. Sørg for at andre medlemmer av gruppen din også søker om ESTA. Selv babyer som reiser uten flybillett, trenger sin egen ESTA.

Søknadsprosessen for ESTA

Under søknaden vil du motta en e-post som bekrefter e-postadressen din med en kode. Hvis du har problemer mens du søker, kan du kontakte ESTA direkte via telefonnummeret nederst på siden deres.

Når du er ferdig vil du få tilsendt en bekreftelse på søknaden din. Du vil motta en e-post når statusen din endres eller så kan du gå til «Check ESTA Status» på nettsiden og logge inn for å sjekke status på søknaden din. Det er ikke et godt tegn hvis det tar mye lengre tid. Jeg anbefaler at du søker i tide for å unngå problemer. «Authorization Approved» betyr at ditt ESTA ble godkjent og at du kan reise. «Travel Not Authorized» betyr at du må kontakte ambassaden din, og «Authorization Pending» betyr at du må sjekke statusen på søknaden din senere.

Du burde også være klar over at det det er selskaper som er villige til å gjennomføre søknaden for deg, men at de tar mye mer betalt for å gjøre det. Vær oppmerksom på at du da betaler for en tjeneste som ikke er nødvendig. Alle kan selv søke om ESTA.

Erics tips: «Det er mulig å søke om ESTA for flere personer, i en gruppesøknad. Etter min erfaring, kan det enklere oppstå komplikasjoner med denne typen søknader. Derfor anbefaler jeg å søke hver for seg. Dette tar mer tid, men vil sørge for at søknaden går gjennom uten frustrasjon.»

Hva trenger jeg for å søke ESTA?

Når du søker om ESTA, trenger du:

  • Et kredittkort eller PayPal-konto for å betale $21 for ESTA-søknaden din
  • Et pass
  • Et bilde av passet ditt som du må laste opp

Hvor lenge er ESTA gyldig?

ESTA er gyldig i to år etter at du har søkt om det, og du kan finne det frem på nettstedet hvis du returnerer til USA i løpet av denne perioden. Du trenger ikke å legge inn informasjonen på nytt, bortsett fra hvis passet ditt er endret. Da må du søke og betale gebyret på nytt.

App for mobil passkontroll

Når ESTA er godkjent, kan du laste ned Mobile Passport Control-appen og fylle ut detaljene. Med MPC kan du stå i en annen kø i tollen, noe som vanligvis forkorter ventetiden og gjør at du kommer raskere gjennom tollen.

Hvor lenge må passet mitt være gyldig?

Har du er norsk pass og du reiser med ESTA? For å komme inn i USA må passet ditt være gyldig frem til og inkludert den dagen du skal reise tilbake. For å unngå problemer og uventede situasjoner, slik som å komme for sent til flyet, kansellering av flyet eller sykdom, så anbefales det at du reiser med et pass som er gyldig i en lengre periode. Hver av de som reiser (inkludert barn og babyer) må ha sitt eget pass. (Denne informasjonen ble sist oppdatert 12. oktober 2023).

Har du ordnet med ESTA og ønsker å få beskjed straks det er en rabatter på gang? Meld deg på nyhetsbrevet mitt:

Trenger du visum til New York?

Med en gyldig ESTA kan de fleste norske statsborgere bli visumfritt i USA i opptil 90 dager. Les mer om å søke om ESTA her.

Trenger du å bruke en ESTA for New York?

Alle som reiser til USA under det såkalte Visa Waiver Program (VWP), må benytte seg av ESTA.

Hvor mye koster ESTA for New York?

Det koster $ 21 å søke om ESTA via det offisielle nettstedet.

Hvor lang tid i forveien bør man søke om ESTA?

Du bør søke om ESTA minst 3 dager før du reiser, men det anbefales at du gjør det enda tidligere.

Hvordan søke om ESTA for New York?

Det er enkelt å søke om en ESTA online. Les rådene mine her.

Trenger jeg å fylle ut noen skjemaer?

Du trenger ikke fylle ut noen ekstra skjemaer hvis du har ESTA, men hvis du har visum trenger du det.

Var denne artikkelen hjelpsom? Anbefal den ved å gi meg en vurdering:

Ved å fortsette å bruke denne siden, godtar du bruk av informasjonskapsler (“cookies”) og personvernserklæringen. Les mer her.

Abonner på nyhetsbrevet mitt