2.1m
Spørsmål? Send meg en e-post eric@newyork.no
Trenger jeg ESTA for New York?

Trenger jeg ESTA for New York?

ESTA   Electronic System for Travel Authorization

ESTA (Electronic System for Travel Authorisation) er et nettbasert skjema som er nødvendig for reisen din til New York. ESTA er en del av USAs omfattende sikkerhetskontroll. Alle som reiser til USA under Visa Waiver Programme (VWP) behøver ESTA. VWP tillater de fleste norske statsborgere med et gyldig og elektronisk pass å reise til USA i opptil 90 dager uten et visum. Selv om du ikke behøver et visum så er det nødvendig at du søker om et Electronic System for Travel Authorisation (ESTA) minst 3 dager FØR du reiser til New York.

Hvordan søker jeg om ESTA?

Det er enkelt å søke om ESTA på nett. Det koster $14 og dette kan betales med kredittkort eller PayPal. Vanligvis får du en bekreftelse på at du kan reise til New York innen noen få sekunder, men det kan også ta lengre tid. Du kan gå til «Check ESTA Status» på nettsiden og logge inn for å sjekke status på søknaden din. Det er ikke et godt tegn hvis det tar mye lengre tid. Jeg anbefaler at du søker i tide for å unngå problemer. “Authorization Approved” betyr at ditt ESTA ble godkjent og at du kan reise. “Travel Not Authorized” betyr at du må kontakte ambassaden din, og “Authorization Pending” betyr at du må sjekke statusen på søknaden din senere.

Pass på at reisepartneren din eller andre familiemedlemmer også fyller ut denne informasjonen. Til og med babyer som reiser uten flybillett behøver allikevel sitt eget ESTA skjema. ESTA er gyldig i 2 år, og du kan finne tilbake til ditt tidligere ESTA på nettsiden deres hvis du skal reise til New York igjen. Du trenger heller ikke å fylle inn all informasjonen på nytt. Unntaket er hvis passet ditt har blitt endret, da må du søke på nytt og betale avgiften på nytt igjen.

Du burde også være klar over at det det er selskaper som er villige til å gjennomføre søknaden for deg, men at de tar mye mer betalt for å gjøre det. Vær oppmerksom på at du da betaler for en tjeneste som ikke er nødvendig. Alle kan selv søke om ESTA.

Erics tips: Det er mulig å søke om ESTA for flere personer, i en gruppesøknad. Etter min erfaring, kan det enklere oppstå komplikasjoner med denne typen søknader. Derfor anbefaler jeg å søke hver for seg. Dette tar mer tid, men vil sørge for at søknaden går gjennom uten frustrasjon.

Må jeg fylle ut flere skjemaer?

Du trenger ikke å fylle ut noen flere skjemaer hvis du har ESTA, men det må du hvis du har et visum. Det beste er å sjekke med personalet på flyet som deler ut skjemaer under flyturen, og ta med deg en penn for sikkerhets skyld. Skjemaer for toll deles ut halvveis under flyturen, og jeg anbefaler at du fyller ut dette med en gang. Ikke vent til du befinner deg ved tollen. Familiemedlemmer som har samme etternavn trenger bare å fylle ut et skjema for hele familien.

Hvor lenge må passet mitt være gyldig?

Har du er norsk pass og du reiser med ESTA? For å komme inn i USA må passet ditt være gyldig frem til og inkludert den dagen du skal reise tilbake. For å unngå problemer og uventede situasjoner, slik som å komme for sent til flyet, kansellering av flyet eller sykdom, så anbefales det at du reiser med et pass som er gyldig i en lengre periode. Hver av de som reiser (inkludert barn og babyer) må ha sitt eget pass. (Denne informasjonen ble sist oppdatert den 1. mars 2019).

Har du ordnet med ESTA og ønsker å få beskjed straks det er en rabatter på gang? Meld deg på nyhetsbrevet mitt:

Comments are closed.

Win a trip to New York
Erics New York Den er gratis i App Store
App store Google play
Ved å fortsette å bruke denne siden, godtar du bruk av informasjonskapsler (“cookies”) og personvernserklæringen. Les mer her.

Abonner på nyhetsbrevet mitt


fra
til
Søk etter billetter