Central Park

Central Park

Central Park i New York er en stor park i midten av Manhattan. Den strekker seg fra 59th til 110th Street (og fra Fifth til 8th Avenue), og er kunstig konstruert med deler av uberørt natur plassert her og der. Parken, kjent som Manhattans bankende hjerte, tiltrekker seg opp til 42 millioner besøkende i året. De pittoreske veiene i Central Park er bilfrie og parken byr på en rekke severdigheter og aktiviteter. Det er alltid noe å gjøre her, sommer som vinter.

Erics tips: Som forklart nedenfor, er Central Park enormt stor. Du kan utforske parken til fots med vandreruten i min Eric’s New York App. Du kan også leie en sykkel og sykle gjennom hele parken i løpet av noen få timer og få sett parkens høydepunkt.

Severdigheter i Central Park

Det er mange severdigheter i Central Park, men du vil nok ikke få sett alle i løpet av ditt første besøk. Jeg har satt sammen en liste over mine favorittseverdigheter som finnes i parken.

The Great Lawn

The Great Lawn er det store området i midten av parken (fra 79th opp til 86th Street) med baseball- og basketballbaner, samt god plass til en mengde andre aktiviteter. Om sommeren arrangeres det gratis konserter her.

Strawberry Fields

I 1980 ble John Lennon (kjent fra The Beatles) skutt foran leiligheten sin (Dakota Building) i nærheten av Central Park. Etter hans død ble Strawberry Fields designet som et symbol for fred, på det stedet i parken hvor han alltid var glad. Fans legger hver dag igjen blomster, dikt og lys til minne om Lennon.

West Side, mellom 71st og 74th Street

Central Park - Strawberry Fields

Belvedere Castle

Belvedere Castle ble bygget på 1900-tallet på toppen av Vista Rock, en av steinene i parken som ikke er kunstige (og som er 450 millioner år gammel!). Frem til 1960-tallet ble dette stedet brukt av New York Meteorological Observatory for å forutsi været. Ordet ‘belvedere’ er italiensk og betyr «vakker utsikt», noe som er veldig passende for dette flotte slottet.

79th Street, i midten av parken ved Turtle Pond

Central Park - Belvedere Castle

Central Park Zoo og Children’s Zoo

Løver, aper, pingviner og isbjørner holder til i Central Park Zoo. Denne zoologiske hagen ble også brukt i filmen Madagascar. Det finnes også en spesiell zoo for barn (Children’s Zoo) hvor man kan klappe geiter, sauer og kyr samt andre dyr.

East Side, mellom 63rd og 66th Street

Central Park - Zoo Central Park - Central Park Zoo

Jacqueline Kennedy Onassis Reservoir

Reservatet ble oppkalt etter Jacqueline Kennedy Onassis i 1994, som takk for hennes innsats for byen og fordi hun var glad i å løpe. Dette er fortsatt et populært sted for å løpe, spesielt om våren når trærne blomstrer så vakkert. Runden er ca. 2,5 km lang.

85th til 96th Street, fra øst til vest

Sheep Meadow

Sheep Meadow er et hyggelig sted å hvile seg. Mange New Yorkere kommer hit om sommeren for å sole seg eller nyte pikniker. Skyskraperne stikker ut bak trærne og det tar seg fint ut på bilder. Frem til 1934 var dette en beitemark for sauer. Gjeteren bodde i en bygning i nærheten som nå er en berømt restaurant med navnet Tavern on the Green. Dette er også stedet hvor filmer blir vist utendørs i slutten av august. Inngang er gratis.

West side, fra 66th til 69th Street

Central Park - Sheep Meadow

Tavern on the Green

Tavern on the Green er en chic restaurant som ligger på vestsiden av Central Park. Menyen fokuserer på lokale og sesongbestemte ingredienser i rettene. Her kan du spise en god lunsj eller middag, med en fin utsikt utover parken. Tavern on the Green er en super restaurant for spesielle anledninger eller for en romantisk middag for to.

West Side, 67th Street

Central Park - Tavern on the Green Restaurant Central Park - Tavern on the Green Bar

Shakespeare Garden

Shakespeare Garden er en vakker hage som inneholder noen av de blomstene og plantene som er nevnt i verkene til Shakespeare. Det er også et morbærtre som er ryktet til å være et utspring fra et tre plantet av selveste Shakespeare i 1602. Hagen ligger i nærheten av Delacorte Theater, hvor Shakespeares stykker blir fremført under Shakespeare in the Park fra mai til august. Dette er en veldig populær serie av teaterforestillinger, hvor kjendiser som blant annet Al Pacino, Meryl Streep og Natalie Portman har spilt opp gjennom årene. Gratis billetter er tilgjengelige, men da må du stå i kø samme dagen som stykket fremføres. Det er også et begrenset antall av billetter til salgs.

West Side, mellom 79th og 80th Street

Central Park i New York - Shakespeare Garden

Bortgjemte fossefall

Visste du at det også finnes fossefall i Central Park? Ikke mange turister vet om disse vakre og rolige stedene. Det er totalt fem fossefall (alle er kunstige) og New Yorks drikkevann renner gjennom. Gå inn fra vestsiden av parken på 102nd Street og følg ‘the Loch’ (opp til 106th Street).

Central Park i New York - gjemt fossefall Central Park i New York - fossefall

Bethesda Terrace

Bethesda Terrace er designet som hjertet til Central Park. På trappen har du en flott utsikt utover vannet og The Great Lawn. Under trappene står det ofte gatemusikanter og andre kunstnere som synger eller spiller instrumenter. I midten av torget står Bethesda Fountain som er en av de mest berømte fontenene i verden. Den er også kjent som «Angel of the Waters». Under engelen er det fire kjeruber som symboliserer helse, renhet, beherskelse og fred.

Midten av parken, nær 72nd Street

Central Park i New York - Bethesda Fountain Central Park i New York - Bethesda Terrace

Loeb Boathouse

På motsatt side av vannet fra Bethesda Fountain finner du det idylliske Loeb Boathouse. Her kan du leie robåt, sykkel eller en romantiske gondola. Du kan selvfølgelig også bare slappe av mens du nyter utsikten utover vannet med en matbit og noe å drikke.

East Side, mellom 74th og 75th Street

Central Park - Loeb Boathouse

Naumburg Bandshell

Naumburg Bandshell ble bygget i 1923 og dette er den eneste neoklassiske bygningen i Central Park. Her holdes det arrangementer for akustisk musikk. Elkan Naumburg, en bankmann og filantropist fra New York, finansierte konstruksjonen av bygningen. Når den ikke er i bruk finner du som oftest besøkende sittende på scenen eller i beundring av arkitekturen.

Midten av parken, fra 66th til 72nd Street

Vintermoro

Fra slutten av oktober til mars kan du gå på skøyter i New York. Du kan besøke en skøytebane i Central Park: Wollman Rink. Du kan kjøpe billetter i forveien til skøytebanen.

Wollman Rink: 59th Street & 6th Avenue (hold til høyre når du går inn i parken)

Transport i parken

Du kan selvfølgelig velge å utforske parken til fots, men det er også andre måter å komme seg rundt på.

Leie sykkel

Den beste måten å utforske Central Park er på sykkel. Det er best å leie sykkel i forveien ettersom du da betaler mindre og du er garantert en sykkel. Central Park har en enveis runde for sykling, noe som gjør det veldig enkelt å sykle rundt hele parken.

Central Park i New York - Sykling Central Park i New York - Sykkeltur

Leie av elektrisk sparkesykkel

Leie av elektrisk sparkesykkel i New York er en unik måte å utforske Central Park på. Sparkesyklene er enkle å bruke og kan kjøre ganske raskt. En guidet tur på sparkesykkel gjennom Central Park kan også bestilles. Hopp på sparkesykkelen for å se parkens høydepunkt.

Guidet gåtur i Central Park

I løpet av denne 2-timers lange turen vil du få høre om parkens interessante historie og utvikling. Du kommer også til å stoppe ved berømte steder som Strawberry Fields, Belvedere Castle, Central Park Mall og Bethesda Fountain. Du kommer til å utforske parken som del av en liten turgruppe.

Bestill billett til guidet gåtur i Central Park her

Central Park - Høst

Andre morsomme fakta

  • Over 350 filmer har blitt filmet i parken
  • Omtrent 16 millioner New York leiligheter kunne ha fått plass i Central Park!
  • Parken er større enn Monaco
  • Det ble brukt mer krutt for å sprenge vekk steiner (for å lage de fire veiene som går gjennom parken) enn det som ble brukt i slaget ved Gettysburg under den amerikanske borgerkrigen.

Central Park - Bow Bridge

Hvorfor er Central Park berømt?

Naturskjønne Central Park er kjent som «Manhattans bankende hjerte» og tilbyr mange attraksjoner og aktiviteter. Les alt om Central Park og parkens severdigheter her.

Hvor lang tid tar det å gå rundt Central Park?

Central Park er kjempestor og byr på mange attraksjoner, så du kan bruke mange timer der. Lei en sykkel, og se hele parken på et par timer.

Hvor mye koster det å komme inn i Central Park?

Det er gratis entré til Central Park. Dog finnes det noen attraksjoner og aktiviteter som man er nødt til å betale for. Som for eksempel Central Park Zoo.

Var denne artikkelen hjelpsom? Anbefal den ved å gi meg en vurdering:

Ved å fortsette å bruke denne siden, godtar du bruk av informasjonskapsler (“cookies”) og personvernserklæringen. Les mer her.

Abonner på nyhetsbrevet mitt