2.2m
Spørsmål? Send meg en e-post eric@newyork.no
Subway i New York

Subway i New York

Subway i New York

Subway (T-bane) i New York er det aller mest brukte alternativet for transport blant New Yorkere. Subway er en enkel og trygg måte for å komme seg hvor som helst i New York City. New York Subway går 24 timer i døgnet, 7 dager i uken, 365 dager i året. Med et MetroCard koster det $2,75 for en tur med subway, derfor er dette den billigste måten for å utforske byen.

New York «Metro Trains»

Newyorkere kaller subway-linjene for «trains». I New York finnes det 468 subway-stasjoner og 24 forskjellige subway-linjer. Linjene er merket med forskjellige bokstaver, A, B, C etc. og med nummer 1, 2, 3 etc. Disse linjene går gjennom The Bronx, Manhattan, Brooklyn og Queens.

Subway går hvert 2. og 5. minutt i løpet av perioder med mye trafikk, hvert 10—15. minutt på dagtid og omtrent hvert 20. minutt om natten. På hverdager mellom kl. 07:30–09:30 og kl. 16:30–18:30 er det som regel veldig travelt. Om natten anbefaler jeg å ta en taxi, spesielt hvis du reiser alene til eller fra de ytre bydelene.

Subway i NYC - Innvendig Subway i NYC - Subway-stasjon

Bruk av subway i New York

Det er enkelt å bruke subway i New York. Først trenger du et subway-kart som gir deg en oversikt over alle linjer og stasjoner. Last ned gratisappen min, Eric’s New York for et kart på telefonen din, som fungerer uten nett eller last ned et PDF-kart her. Gratis kart er tilgjengelige på de fleste stasjoner. På kartet kan du finne destinasjonen din og det nærmeste stoppestedet for subway. Hvis stoppestedet har en svart dott så er det en lokal-linje, hvis det har en hvit dott så er det en ekspress-linje. Subway på lokal-linjen stopper på alle stoppesteder, mens ekspress-linjen bare stopper på noen få stasjoner. Sjekk PATH Train hvis du må reise til New Jersey.

Når du har funnet ut av hvilken linje du må ta så er det bare å gå bort til din nærmeste subway-stasjon. Alle stasjoner er tydelig markert; det er en inngang til sporet som går nordover (Uptown og Queens) og en inngang til sporet som går sørover (Downtown og Brooklyn).

Obs: Reisetider kan endres i løpet av helgene på grunn av planlagt konstruksjonsarbeid. Les alltid oppdatert informasjon som henger på stasjonene. Disse kan guide deg til en alternativ rute.

Interaktive kart

For å gjøre reisen enda enklere så har flere subway-stasjoner implementert interaktive kart. Dette er store touch-screen skjermer som kan hjelpe med ruteplanlegging og navigering. Du kan også sjekke om det er forsinkelser eller strømbrudd som kan komme til å påvirke reisen din.

New York Subway - Subway Plattform New York Subway - Eric's New York App

Hvilket MetroCard burde man kjøpe?

Hvis du kjøper en billett til en tur med subway så koster dette $ 3. Hvis du benytter deg av et Pay-Per-Ride MetroCard (MetroCard med saldo) så koster det $ 2,75 per tur. Vær oppmerksom på at det ikke spiller noen rolle hvor langt du skal reise; det koster $ 2,75 uavhengig av destinasjon. Det er også mulig å kjøpe et Unlimited Ride MetroCard som gir deg ubegrenset bruk av subway i 7 dager og kortet koster $ 33 pluss $ 1 for selve kortet. Dette er praktisk hvis du planlegger å reise mye med subway. Barn som ikke er høyere enn 112 cm reiser gratis, uavhengig av alder.

Du kan kjøpe eller toppe opp MetroCard på enhver stasjon, enten ved å bruke en automat eller ved en billettluke. Du kan betale i kontanter eller med kredittkort. Hvis du benytter deg av en automat kommer du til å bli bedt om å fylle inn «ZIP code», og da kan du fylle inn «10001». For hvert nye MetroCard kommer det en avgift på $ 1, men etter dette kan du toppe det opp så ofte du ønsker uten noen ekstra kostnader.

Du kan bruke Pay-Per-Ride MetroCard (IKKE Unlimited MetroCard) for flere personer (opptil 4 personer), noe som er forskjellig fra subway-systemer i de fleste andre storbyer. Du trenger bare å dra kortet og så gi det videre til neste person. Dette er lovlig! Dessuten gir dette deg mer frihet. Ønsker du å kjøpe MetroCard før du reiser? Du kan bestille de her.

Subway i NYC - 50 Street Station Subway i NYC - Times Square-42 Street

Etikette på subway

Akkurat som i andre internasjonale byer så har New York normer og etikette på subway. Dette er noen av tingene du burde huske på:

  • Tilby setet ditt til gravide kvinner, familier med barn eller eldre mennesker hvis ingen andre seter er tilgjengelige
  • Ikke stirr på mennesker på subway-vognen eller på perrongen (egentlig ingen andre steder heller)
  • Ikke blokker dørene / gangen med bagasje
  • Ikke stå foran utsjekk-apparatet mens du leter etter ditt MetroCard
  • Stå på høyre side av rulletrappen slik at andre kan passere deg på den venstre siden
Erics tips: Jeg pleide å anbefale folk å kjøpe et Unlimited Ride MetroCard for $32 + $1 for selve kortet. Dette er enkelt å bruke, pluss at det er utmerket hvis du har tenkt til å benytte deg av subway mange ganger i løpet av oppholdet ditt. Nå for tiden anbefaler jeg som oftest at folk heller kjøper et Pay-Per-Ride MetroCard. Grunnen til dette er fordi: Hvis du er i New York i 4-5 dager så er du nødt til å ta subway minst 3 ganger om dagen for at det skulle lønne seg å bruke et Unlimited Ride MetroCard. Noen dager er dette greit, mens andre dager føler du kanskje heller for å gå eller for å ta en taxi.

Det kan hende at du også er interessert i:

Comments are closed.

Erics New York Den er gratis i App Store
App store Google play
Ved å fortsette å bruke denne siden, godtar du bruk av informasjonskapsler (“cookies”) og personvernserklæringen. Les mer her.

Abonner på nyhetsbrevet mitt


Søk etter billetter