New York Marathon 2024

Marathon i New York

New York Marathon avholdes årlig på den første søndagen i november i New York City. Hvert år deltar 50 000 løpere og maratonen tiltrekker seg mer enn to millioner tilskuere. New York Marathon blir betraktet som et av de største sportsarrangementene i byen, med over 10 000 internasjonale løpere. I 2024 blir New York City Marathon holdt den 3. november. Aktiviteter tilknyttet maratonen starter en uke tidligere, med et 8 km løp på søndagen før den store dagen. Både newyorkere og ikke-newyorkere har en sjanse til å delta om en kvalifiserer seg innen de offisielle tidskravene.

Contents

Å delta i New York Marathon

Man kan kun delta i New York Marathon hvis man har fått inngang gjennom et maraton-lotteri eller hvis man løper for en veldedighetsorganisasjon eller har bestilt en Marathon Package via en internasjonal turoperatør. Fristen for å melde seg på New York Marathon vil være rundt midten av februar.

For newyorkere er det vanskeligere å få delta i maratonen. De må nemlig først løpe i 9 (!) kvalifiserende løp året tidligere for å kvalifisere seg til New York Marathon. De som ikke klarer det kan prøve lykken sin i maraton-lotteriet. I tillegg har alle (både i og utenfor New York) en sjanse til å kvalifisere seg til en plass ved å oppfylle de offisielle tidskravene.

Marathon Day i New York

På selve dagen for maratonen domineres området rundt Central Park av løpet. I og rundt parken er det ofte trafikkorker på grunn av stengte veier og omkjøringer.

Deltakerne

Hvis du vil varme opp litt før løpet starter, er det flere flotte løperuter i New York som du kan gjennomføre i forkant. For deltakerne er maratondagen selvfølgelig veldig spennende! Selv har jeg aldri deltatt i maratonen, så jeg kan ikke dele min personlige erfaring om selve løpet. Det jeg vet er at deltakere får rabatter på utvalgte måltider (særlig de som inneholder mye karbohydrater) på diverse restauranter i new York, når de viser frem nummeret sitt eller medaljen.

Besøkende

På grunn av trafikken rundt Central Park er det definitivt ikke å anbefale å ta en Hop on Hop off Uptown-rute på selve maratondagen, da sjansen for at bussene havner i en trafikkork er stor. Grovt sagt kan hele området mellom Columbus Circle og East River regnes som et «maratonområde» og vil derfor være mer travel enn vanlig.

Erics tips: «Planlegger du å leie en sykkel for å utforske Central Park? Jeg vil ikke anbefale det på lørdagen, søndagen eller mandagen under og etter maratonen. På grunn av de mange stengte veiene og omkjøringene rundt parken kommer du deg ikke rundt overalt, noe som ikke er særlig praktisk for sightseeing.»

Marathon i New York - Løpere i Central Park

Hvor kan du se maratonen

New York Marathon går gjennom alle de fem bydelene i New York, fra starten i Staten Island til avslutningen på Manhattan. Det er mulig å se fra mållinjen men da må du kjøpe billetter til tribunene. Selv foretrekker jeg å stå et sted langs ruten.

En grei plass er på enden av Queensboro Bridge, hvor løperne passerer på vei opp til First Avenue. Det er her de først setter fot på Manhattan. Vil du se litt av den siste delen? Herfra kan du dra til Central Park som ligger kun 15 minutter unna til fots. Se hele ruten for NYC Marathon her.

New York City Marathon Viewing Party

Hvis du leter etter et sted å se maraton innendørs, kan du dra til NYC Marathon Viewing Party. Se deltakerne når de først kommer inn på Manhattan fra Queensboro Bridge. På lokasjonen vil du ha tilgang til toaletter, nyte mat og drikke, og heie på deltakerne med et selvlaget heiarop.

Bestill dine billetter til NYC Marathon Viewing Party her

Neste dag

Maratondagen selv er ikke den eneste grunnen til å være begeistret. Dagen etterpå er det også mye å gjøre i byen for løperne. Flere av deltakerne returnerer til Central Park for å ta bilder ved mållinjen og få medaljen sin inngravert på Marathon Pavilion. Eller for å komme seg igjen i Runner Recovery Zone. Rundt omkring i byen vil du se massevis av stolte folk som bærer medaljen sin og hviler på sine laurbær.

New York Marathon - Maallinjen New York Marathon First Avenue

 

Var denne artikkelen hjelpsom? Anbefal den ved å gi meg en vurdering:

Ved å fortsette å bruke denne siden, godtar du bruk av informasjonskapsler (“cookies”) og personvernserklæringen. Les mer her.

Abonner på nyhetsbrevet mitt