Taxi i New York

Taxi i New York

New York-taxier kan du få øye på fra lang avstand, takket være den veldig synlige (gule) fargen på enhver taxi. Taxiene kalles «yellow cabs» og dette er et supert transportalternativ for å komme seg rundt i byen.

Contents

Taxipriser i New York

Prisen for taxi i New York begynner på $ 3 i tillegg til en del ekstrakostnader på totalt $ 1.50. For alle turer som starter, ender eller går gjennom Manhattan, sør for 96. Street, må en også betale en egen trafikkavgift «Congestion Surcharge» på $ 2.50. I tillegg til dette betaler du $ 0.70 per 0,2 mil (ca. 0,32 km) eller (hvis trafikken går langsomt), hvert 60. sekund. Det venter alltid taxier på JFK Airport. Hvis du ikke ønsker å betale for mye så burde du benytte deg av en gul taxi. Vær oppmerksom på at taxier fra JFK til Manhattan har en fast pris. Taxisjåfører kan kreve en høyere pris for en reise fra Manhattan til JFK.

Taxi i New York - Gule drosker i New Yorks gater Taxi i New York - Taxi i New York

Bruk av taxi i New York

For å få tak i en taxi på gaten på Manhattan så må du vinke den til deg. Lysskiltet på toppen av taxien er slått på hvis taxien er ledig. Hvis lysskiltet på taxien er av, så betyr dette at taxien er opptatt. Hvis «off-duty»-skiltet lyser så er ikke taxien i tjeneste.

Når du tar en taxi i New York så burde du aldri si til sjåføren hvilken adresse du skal til. Si heller navnet på gaten og tverrgaten som krysser (f.eks. 9th Avenue og 42nd Street). Når du begynner å nærme deg destinasjonen din så kan du gi ytterligere retningslinjer for hvor du ønsker å bli satt av slik at du kan komme deg nærmest mulig dit du skal. Prøv å vinke til deg en taxi som kjører i samme retning som deg, dette kan spare deg både tid og penger.

Reise med en gruppe

Offisielt er det lov med 4 passasjerer i en taxi, men det må være nok rom for kofferter. Hvis dere har med dere mye bagasje må dere nok fordele dere på 2 taxier. Hvis man reiser med en gruppe så er det best å ta en shuttlebuss eller en av de store bussene.

Reise om natten

Reiser du om natten så er det som regel aller enklest og tryggest å reise med taxi. Det kommer en ekstra avgift hvis du reiser om natten. Mellom kl. 20:00–06:00 betaler du $ 1 ekstra. Fra mandag til fredag mellom kl. 16:00–20:00 (midt i rushtrafikken) må du betale $ 2.50 ekstra.

Betaling i taxien

Du kan betale for taxituren med kontanter eller kredittkort. Husk å gi tips når du betaler med kontanter. Når du betaler med kredittkort er har det blitt enkelt å gi tips: før du drar kortet vises totalbeløpet for turen på skjermen og du får muligheten til å gi 20 %, 25 % eller 30 % i tips. Klikk på et av alternativene eller tast inn (manuelt) et mindre beløp.

Limegrønne taxier

Manhattans 12 000 gule taxier har fått selskap av limegrønne taxier. Disse taxiene har bare lov til å hente kunder som befinner seg i de nordlige nabolagene i Manhattan (som Harlem) og de ytterste bydelene (The Bronx, Queens og Brooklyn).

Taxi i New York - Line-grønne og gule taxier Taxi i New York - Lime-grønn taxi

Erics tips: «Ekte newyorkere forteller aldri taxisjåføren hvor de skal hen før de har satt seg inn i taxien. Dette er fordi taxisjåføren noen ganger ikke har lyst til å frakte deg dit hvor du skal. Men hvis du allerede sitter i taxien så er sjåføren pliktet til å ta deg med ettersom han/hun ikke har lov til å be deg om å gå ut av taxien. Hvis du får øye på en taxi med “Off Duty”-skiltet slått på så kan du likevel prøve å heve hånden og signalisere til sjåføren. Noen ganger er sjåførene på utkikk etter passasjerer som skal samme veien som sjåføren selv eller passasjerer som skal reise langt. Mellom kl. 16:00 og 19:00 kan det være vanskelig å få tak i en taxi, så ta dette i betraktning hvis du må være i tide.»

Å ta Lyft eller Uber i New York

Uber og Lyft har blitt en populær form for transport i New York. Du kan sende en forespørsel etter en bil via Lyft-appen eller Uber-appen, akkurat som i Norge. Det er derfor veldig lett å bestille en bil. Lyft og Uber er også billigere alternativ enn drosjer. Bruk denne linken å motta opptil $ 40 i rabatt hos Lyft! Kreditten forblir gyldig i 14 dager etter opprettelse av kontoen. Last ned appen noen dager før avreise til New York slik at du kan reise i byen med rabatt.

Kunne du tenke deg å reise med en Tesla-taxi? Bruk Ravel! De fungerer på samme måte som Uber og Lyft. Last ned appen her. Når du har lastet ned appen, bruk rabattkoden ERICL4759 for å få 40% rabatt. Revel har et mindre antall bilder, men ALLE bilene er elektriske!

Taxi i New York - Rushtid Taxi i New York - Gule taxier

Hvor mye koster en taxitur i New York?

For taxiturer i New York betaler du en minstepris på $ 3, $0.70 per 1/5 mile eller 60 sekunder plus tilleggsavgifter. Les mer om taxipriser her.

Hvordan bestiller jeg en taxi i New York?

Du kan ta en taxi ved å vinke den inn på gaten. Lyset på toppen av drosjen lyser hvis den er tilgjengelig.

Er det vanskelig å få taxi i New York?

Det er veldig vanskelig å få taxi mellom kl. 16 og 19.

Hvordan betaler man for en taxi i NYC?

I drosjen kan du betale med kontanter eller kredittkort. Ikke glem å tipse om du betaler kontant.

Er det billigst å ta taxi eller uber i NYC?

På korte turer er det billigere å kjøre Uber enn en gul taxi i New York City. På lengre turer er det billigst å ta en gul taxi, men jeg anbefaler at du tar en gul taxi minst en gang for å få den rette New York-opplevelsen.

Gir du tips til taxisjåfører i New York?

Ja, i en taxi i New York avrunder du vanligvis prisen for kortere turer og tipser 10-20 % av prisen for lengre turer. Les tipsene mine.

Var denne artikkelen hjelpsom? Anbefal den ved å gi meg en vurdering:

Ved å fortsette å bruke denne siden, godtar du bruk av informasjonskapsler (“cookies”) og personvernserklæringen. Les mer her.

Abonner på nyhetsbrevet mitt