2.1m
Spørsmål? Send meg en e-post eric@newyork.no
Taxi i New York

Taxi i New York

Taxi i New York

New York-taxier kan du få øye på fra lang avstand, takket være den veldig synlige (gule) fargen på enhver taxi. Taxiene kalles «yellow cabs» og dette er et supert transportalternativ for å komme seg rundt i byen. Prisen begynner på $ 2,50 i tillegg til en del ekstrakostnader på totalt $ 0,80. For alle turer som starter, ender eller går gjennom Manhattan, sør for 96. Street, må en også betale en egen trafikkavgift «Congestion Surcharge» på $ 2,50. I tillegg til dette betaler du 50 cent per  0,2 mil (ca. 0,32 km) eller (hvis trafikken går langsomt), hvert 60. sekund. Du kan få tak i en taxi på gaten hvis lysskiltet på taket er slått på. Hvis du ønsker å reise mer luksuriøst så kan du ta en limousin. Disse er noe dyrere, men også mer elegante. Hvis du benytter deg av en limousin så burde prisen diskuteres i forveien ettersom limousiner ikke er utstyrt med et taksameter.

Det finnes alltid taxier på JFK flyplass som står og venter. Hvis du ikke ønsker å betale for mye så burde du benytte deg av en gul taxi. Vær oppmerksom på at taxier fra JFK til Manhattan har en fast pris. Taxisjåfører kan kreve en høyere pris for en reise fra Manhattan til JFK.

Bruk av taxi i New York

For å få tak i en taxi på gaten på Manhattan så må du vinke den til deg. Lysskiltet på toppen av taxien er slått på hvis taxien er ledig. Hvis lysskiltet på taxien er av, så betyr dette at taxien er opptatt. Hvis «off-duty»-skiltet lyser så er ikke taxien i tjeneste.

Når du tar en taxi i New York så burde du aldri si til sjåføren hvilken adresse du skal til. Si heller navnet på gaten og tverrgaten som krysser (f.eks. 9th Avenue og 42nd Street). Når du begynner å nærme deg destinasjonen din så kan du gi ytterligere retningslinjer for hvor du ønsker å bli satt av slik at du kan komme deg nærmest mulig dit du skal. Prøv å vinke til deg en taxi som kjører i samme retning som deg, dette kan spare deg både tid og penger.

Reise med en gruppe

Offisielt er det lov med 4 passasjerer i en taxi, men det må være nok rom for kofferter. Hvis dere har med dere mye bagasje må dere nok fordele dere på 2 taxier. Hvis man reiser med en gruppe så er det best å ta en shuttlebuss eller en av de store bussene.

Reise om natten

Reiser du om natten så er det som regel aller enklest og tryggest å reise med taxi. Det kommer en ekstra avgift hvis du reiser om natten. Mellom kl. 20:00–06:00 betaler du 50 cent ekstra. Fra mandag til fredag mellom kl. 16:00–20:00 (midt i rushtrafikken) må du betale $ 1 ekstra.

Betaling i taxien

Du kan betale for taxituren med kontanter eller kredittkort. Husk å gi tips når du betaler med kontanter. Når du betaler med kredittkort er det enkelt å gi tips: før du drar kortet vises totalbeløpet for turen på skjermen og du får muligheten til å gi 20 %, 25 % eller 30 % i tips. Klikk på et av alternativene eller tast inn (manuelt) et mindre beløp.

Taxi i New York - Tips Taxi i New York - Saks

Limegrønne taxier

Manhattans 12 000 gule taxier har fått selskap av limegrønne taxier. Disse taxiene har bare lov til å hente kunder som befinner seg i de nordlige nabolagene i Manhattan (som Harlem) og de ytterste bydelene (The Bronx, Queens og Brooklyn).

Taxi i New York - Grønne og gule taxier Taxi i New York - Grønn taxi

Erics tips: Ekte newyorkere forteller aldri taxisjåføren hvor de skal hen før de har satt seg inn i taxien. Dette er fordi taxisjåføren noen ganger ikke har lyst til å frakte deg dit hvor du skal. Men hvis du allerede sitter i taxien så er sjåføren pliktet til å ta deg med ettersom han/hun ikke har lov til å be deg om å gå ut av taxien. Hvis du får øye på en taxi med “Off Duty”-skiltet slått på så kan du likevel prøve å heve hånden og signalisere til sjåføren. Noen ganger er sjåførene på utkikk etter passasjerer som skal samme veien som sjåføren selv eller passasjerer som skal reise langt. Mellom kl. 16:00 og 19:00 kan det være vanskelig å få tak i en taxi, så ta dette i betraktning hvis du må være i tide.

Taxi i New York - Fifth Avenue Taxi i New York - Rushtid

Det kan hende at du også er interessert i:

Comments are closed.

Win a trip to New York
Erics New York Den er gratis i App Store
App store Google play
Ved å fortsette å bruke denne siden, godtar du bruk av informasjonskapsler (“cookies”) og personvernserklæringen. Les mer her.

Abonner på nyhetsbrevet mitt


fra
til
Søk etter billetter