Bo og jobbe i New York

Bo og jobbe i New York

Det er ikke lett å bo og jobbe i New York. Jeg blir ofte spurt om hvordan jeg klarte å flytte til USA, og jeg gir alltid det samme svaret: det er vanskelig. Det kan være komplisert å ordne med et New York visum, spesielt hvis det er snakk om et jobb-basert visum. Uten en oppholdstillatelse (Green Card) eller et visum utstedt av amerikanske myndigheter kan du verken bo eller jobbe i New York på lovlig vis.

Contents

Å bo i USA

Det å bo i USA er en drøm for mange. Det var i hvert fall det for meg! Men, det må sies at det absolutt ikke var enkelt. Som en norsk statsborger (EEA) kan du oppholde deg i USA i maksimalt 90 dager med et ESTA. Vær oppmerksom på at et ESTA ikke gir deg rett til å jobbe i USA.

Så hva gjorde jeg? Jeg dro til New York med sparepengene mine og jeg var der i tre måneder. I løpet av mitt første opphold kunne jeg ikke jobbe (jeg hadde ikke et ‘work visa’), men jeg ble veldig godt kjent med byen.

Å leie en leilighet i New York

Å leie en leilighet i New York er også vanskelig; du må nemlig først kunne bevise at lønnen din er 40 til 45 ganger så høy som månedsleien til leiligheten. Lønnsslippen/kontrakten din kommer til å bli sjekket for at de kan være sikre på at du kan betale leien. De kommer også til å utføre en bakgrunnssjekk. Forbered deg på å betale en måned i depositum, samt første og siste måneds leie (tre måneder totalt) på forskudd.

Det er best å starte husjakten omtrent 4–8 uker før du ønsker å flytte inn. Ikke start for tidlig. Som regel får du en kontrakt på ett år, men ikke lenger enn to år.

Det finnes flere måter å finne seg en leilighet i byen. Du kan få hjelp fra en eiendomsmegler, eller søke gjennom Google/Craigslist, eller ved å svare på skilt hvor det står «for rent» utenfor et leilighetsbygg. De to siste alternativene er som regel mindre strenge og det kan være enklere å leie gjennom de, men pass på så du ikke blir lurt av svindlere. For kortere opphold (noen få måneder) kan du også sjekke Airbnb. Vær oppmerksom på at du ofte må betale en måneds leie i kommisjon til eiendomsmegleren hvis du benytter deg av deres tjenester for å finne en leilighet.

Bo og jobbe i New York - Annonse Bo og jobbe i New York - Leilighet

Levekostnader i New York

Levekostnader i New York kan bli høye ettersom dette er en dyr by å bo i, så det kan være greit å vite omtrent hvor mye du kommer til å måtte betale i måneden.

Bosted

På Manhattan må du betale omtrent $ 2500 i måneden for en studioleilighet, og en leilighet med ett soverom ligger på $ 3000-4000. I Brooklyn er det vanskelig å finne en studioleilighet til under $ 2000. Mange mennesker i New York velger å dele en leilighet. Hvis du foretrekker dette alternativet må du regne med å betale rundt $ 1200-1500 per person i en delt leilighet i Queens eller Brooklyn.

Regninger

I tillegg til leien kommer kostnadene for gass og elektrisitet, og dette kan du ende opp med å måtte betale $ 100–200 i måneden for. Du trenger også en mobiltelefon når du flytter til byen. De billigste mobilabonnementene ligger på mellom $ 40 og $ 80, men hvis du ønsker tilgang til internett kan det koste rundt $ 120.

Transport

En annen ting som du definitivt kommer til å trenge (for å komme deg rundt) er et MetroCard. Et 30-dagers pass koster $ 132 og da kan du reise ubegrenset med både subway og lokalbuss.

Hvis du ikke vil gå deg vill de første dagene i din nye hjemby, anbefaler jeg at du laster ned min gratis New York-app. Du trenger ingen internettforbindelse for å bruke den, og takket være GPS kan du til enhver tid se hvor du befinner deg.

Matvarer

Matvarer kan også være dyrt, men dette varierer fra person til person, og avhenger også av hvilket område du bor i. Supermarkeder på Manhattan pleier å være dyre. Noen ganger er det billigere å kjøpe take-away enn det er å kjøpe matvarer og lage mat selv. Asiatisk take-out koster kanskje $ 8 og ofte har du rester til neste dag. Du kan regne med å bruke omtrent $ 100-150 på matvarer i uken per person.

Forsikring

En ting jeg har latt være å inkludere er helseforsikring. Dette er nemlig veldig personlig. Hvis du bare har planer om å bo i New York i noen få måneder kan det hende at du kan bli dekket av reiseforsikring eller liknende, men dette må du sjekke grundig. Hvis du jobber i New York kan det være at arbeidsgiveren din hjelper til med å dekke helseforsikringen din. Kostnader for helse er veldig høye i USA, så pass på at du er dekket slik at du kan nyte et bekymringsfritt opphold i New York.

Bo og jobbe i New York - Leilighet i Manhattan Bo og jobbe i New York - Leilighet med utsikt

Jobbe i New York

For å kunne jobbe i New York trenger du et «work visa» eller et Green Card. Dette kan bare bli utstedt av autoritetene (Den amerikanske ambassaden eller konsulatet) før du reiser til USA. Hvordan kan du få et work visa? Et USA-basert selskap må sponse deg. Dette betyr at når du søker på en jobb i USA så må selskapet støtte søknaden din om et New York visum. Uten en sponsor er det ekstremt vanskelig å kunne jobbe i USA.

En annen måte for å få et visum for å bo og jobbe i USA er gjennom Green Card Lottery. Hvert år gir amerikanske myndigheter ut rundt 50 000 innvandrervisum. Først må du sjekke om Norge er med på listen over land som har lov til å delta i det årlige visum lotteriet. Denne listen endres hvert år. Hvis du trenger hjelp med å forberede søknaden din, vennligst les her.

Alternativt så kan du starte ditt eget firma i USA, men vær oppmerksom på at du da trenger en betydelig stor sum som investering for å kunne gjøre dette. Sjekk med ambassaden angående spesifikasjoner for denne typen visum.

Studere i New York

Hvis du har planer om å studere i New York så trenger du et «student visa». Det finnes to forskjellige typer: F-1 (academic students) og M-1 (vocational training). For å få utstedt et av disse må du være påmeldt et kurs fra en institusjon som er godkjent av amerikanske myndigheter.

Når du har blitt tatt opp kommer skolen til å sende deg et offisielt dokument (DS-160) som du må fylle ut for å kunne søke om visumet ditt. Du trenger også et gyldig pass, og du må kunne bevise at du kan forsørge deg selv (finansielt) under oppholdet ditt. Du trenger omtrent $ 10 000 for oppholdet ditt. Dette inkluderer reisekostnader frem og tilbake til Norge, samt bøker og leie. I tillegg må du betale administrative kostnader (SEVIS, omtrent $ 200). Dette må betales direkte til US Department of Homeland Security via kredittkort.

Et studentvisum lar deg reise til USA en måned før undervisningen begynner. Etter at kurset ditt har avsluttet kan du bare oppholde deg i USA opptil 60 dager (F-1) og 30 dager (M-1).

Et studentvisum gir deg ikke rett til å jobbe i USA.

Erics tips: «Jeg driver www.NewYork.no men jeg er ingen ekspert på oppholdstillatelser eller visum for innreise til USA. Jeg anbefaler sterkt at du sjekker alle spesifikke krav for innreise til USA fra Norge. Hvert land er forskjellig, så pass på at du har lest aktuell informasjon før du reiser til New York. Du kan lese mer om innreise til USA her. Ta kontakt med din lokale ambassade for mer informasjon. Dessverre kan jeg ikke tilby praksis/jobber, selv om jeg setter pris på interessen din!»

Bo og jobbe i New York - Erics New York

Hvor mye penger trenger du for å leve i New York?

Levekostnadene i New York er veldig høye, for leie trenger du å bevise at du årlig tjener mer enn 40 til 45 ganger av husleia.

Hvordan kan jeg få jobb i New York?

Hvis du vil jobbe i New York, trenger du enten et amerikansk selskap som sponsor, eller et arbeidsvisum, som er vanskelig å skaffe.

Hvor dyrt er det å bo i New York?

New York er på topp 10 av de dyreste byene å bo i verden, med høye leie- og levekostnader.

Hva er et Green card?

Et Green Card tillater deg å jobbe og bo i USA som fastboende, men det er vanskelig å få tak i.

Var denne artikkelen hjelpsom? Anbefal den ved å gi meg en vurdering:

Ved å fortsette å bruke denne siden, godtar du bruk av informasjonskapsler (“cookies”) og personvernserklæringen. Les mer her.

Abonner på nyhetsbrevet mitt