Ellis Island

Ellis Island i New York

Ellis Island er for mange kjent som innvandrings-øyen hvor millioner av innvandrere fikk innvilget inngang til USA for å oppfylle drømmene sine. Amerika var tross alt frihetens land og hjemmet til de modige. Alle kunne ta del i den amerikanske drømmen; nemlig troen om alt var oppnåelig, noe som var veldig forskjellig fra innvandrernes eget hjemland.

Kjøp dine billetter til ferga til Frihetsgudinnen og Ellis Island her

Island of Tears

Det mange kanskje ikke vet er at Ellis Island bare ble åpnet og brukt som en inngangsport for innvandring i 1892. Frem til da, i omtrent 35 år, hadde Castle Garden Immigration Depot i Lower Manhattan blitt brukt for å prosessere over 8 millioner innvandrere. Da Ellis Island ble åpnet passerte 700 innvandrere gjennom og den aller første var 15 år gamle Annie Moore. Da innvandrerne ankom måtte de gjennom en rask medisinsk undersøkelse (for å bestemme om de fikk lov til å komme inn eller ikke) og de måtte svare på noen spørsmål. Omtrent 2% fikk avslag på grunn av medisinske eller andre årsaker og derfor er øyen også kjent som The Island of Tears (tårenes øy).

Navnet til øyen stammer fra Samuel Ellis som kjøpte den i 1785. Den ble overgitt til USA i 1808. Fra 1814 ble øyen brukt som en militærpost i nesten 80 år. I dag er Ellis Island føderal eiendom, men faller innenfor både staten New York og New Jersey. Øyen ligger faktisk i Jersey City og det er litt historie samt en hel del byråkrati involvert i grunnen til dette.

Ellis Island i New York - Museum Ellis Island i New York - Innvandrere

Oyster Island

Ellis Island, sammen med Liberty Island og Black Tom, ble på et tidspunkt kalt ‘the Oyster Islands’ på grunn av de store mengdene med østers som fantes rundt øyene. I tre århundrer var Oyster Islands hovedkilden til østers, helt til deponering ødela store deler av østersengene. Det var dette som utløste uenigheter rundt øyen. Høyeste domstol erklærte så sent som i 1998 at den kunstige delen tilhørte New Jersey, mens den originale øyen (rundt 20%) tilhørte staten New York. Dette vil si at deler av øyen er i New York og andre deler er i New Jersey. Men dette utgjør ingen forskjell når du besøker, ettersom begge statene eier øyen. Ellis Island har ikke en adresse, bare: Manhattan Block 1, Lot 201.

I 1965 ble Ellis Island markert som en del av Statue of Liberty National Monument (Frihetsgudinnen nasjonalmonument). I 1990 åpnet det et immigrasjons-museum som inneholder dokumenter fra etter sommeren i 1887 ettersom tidligere dokumenter ble ødelagt i en brann.

Erics tips: På Ellis Island Museum finnes det PC-er hvor du kan søke i arkivene for innvandring. Kanskje er du nysgjerrig og har lyst til å sjekke om du har noen forfedre som ankom USA gjennom Ellis Island? Søk på etternavnet ditt og se om du kanskje får et treff!

Ellis Island i New York - Museum inngang Ellis Island i New York - Utsikt til Manhattan

Hvordan komme seg til Ellis Island?

Ellis Island er bare tilgjengelig å besøke via ferge. Fergen drar fra Battery Park og tar en rundtur, men stopper først ved Frihetsgudinnen. Fergene reiser hvert 40. minutt og er veldig populære. Billetter til fergen er inkludert i New York CityPASS, New York Pass og Explorer Pass.

Skip the Line Walking Tour

Hvis du ønsker å hoppe over ventekøen og lære mer om Ellis Island og Frihetsgudinnen, så burde du velge å bli med på Skip the Line Walking Tour. Ikke bare får du mulighet til å hoppe over køen (som ofte er veldig lang), men den kunnskapsrike guiden vil også fortelle deg mye om historien bak begge øyene.
Bestill guidet tur til Frihetsgudinnen og Ellis Island her
Ellis Island i New York - Statue cruise Ellis Island i New York - Registry Room

Praktisk informasjon

  • Beliggenhet: Ellis Island ligger i New York Harbor. Fergen går fra Battery Park på Downtown Manhattan og stopper først på Frihetsgudinnen.
  • Åpningstider: Åpent hver dag utenom Thanksgiving og 25. desember. Fergen går fra Battery Park kl 8:30 eller kl 9:00, avhengig av sesong.


Hvorfor er Ellis Island så kjent?

Ellis Island er kjent for mange som øya for immigranter. Herfra fikk millioner av immigranter lov til å komme inn i USA og få drømmene sine forvandlet til virkelighet.

Hva kan man gjøre på Ellis Island?

Du kan besøke Ellis Island National Museum of Immigration. Les mer om Ellis Island her.

Hva var hensikten med Ellis Island?

Ellis Island ble brukt til å ta imot immigranter fra 1892 til 1924. Millioner av immigranter ankom USA via øya.

Er det gratis å besøke Ellis Island?

Ja, det er gratis å besøke Ellis Island, men du må kjøpe en billett for fergen som seiler til øya. Med billetten kommer du også til Frihetsgudinnen .

Var denne artikkelen hjelpsom? Anbefal den ved å gi meg en vurdering:

Ved å fortsette å bruke denne siden, godtar du bruk av informasjonskapsler (“cookies”) og personvernserklæringen. Les mer her.

Abonner på nyhetsbrevet mitt