Guggenheim Museum i New York

Kjøp billetter nå
Guggenheim Museum i New York

Guggenheim i New York er et museum som utstiller (moderne) kunst fra 1860-tallet til nåtiden. Fokuset ligger på impresjonisme og ekspresjonisme med verk av Van Gogh og Kandinsky, samt moderne og samtidskunst. Guggenheim eier også en av de største samlingene av Pablo Picassos kunstverk. Offisielt kalt Solomon R. Guggenheim Museum, kunstmuseet huser også spesielle utstillinger og er et must for alle som elsker abstrakt kunst.

Kjøp billettene dine til Guggenheim Museum her

Contents

Frank Lloyd Wright’s unike bygning

Guggenheim åpnet dørene på nåværende beliggenhet i 1959. Museumsbygningen som er designet av den legendariske arkitekten Frank Lloyd Wright er et mesterverk i seg selv. Guggenheim-bygget er så unikt, og så ikonisk at det nesten bare er verdt å observere selv om du ikke går inn.

Bygget er utpekt som et National Historic Landmark og er en del av UNESCO World Heritage. Bygningen Frank Lloyd Wright tegnet ligner et nautilusskall. Den mest bemerkelsesverdige trekket til bygningen er de øvre ringene som er mye bredere enn de lavere, som gir bygningen en utenomjordisk form. Det ser nesten ut som en alien! Visste du at det tok Frank Lloyd Wright 15 år og 700 skisser for å skape bygningen.

Innsiden er bygningen er nesten like spesiell som utsiden. Istedenfor individuelle etasjer, er det én stor spiral. Du kan ta heisen til øverste etasje i bygningen, derifra kan du gå innom flere forskjellige rom. Besøkende kan ta heisen til toppen av bygningen å gå ned rampene i et rolig tempo, og nyte kunsten de passerer. Atriummet på toppen av bygningen slipper inn masse naturlig lys som tilfører atmosfæren i museet. Merkbart er det knapt andre vinduer i museets rotunda.

Guggenheim Museum in New York Art Guggenheim Museum i New York - Innsiden

Interessante utstillinger på Guggenheim

Guggenheim har mange tankevekkende utstillinger på utskiftning fra internasjonale kunstnere som rullerer sammen med de faste samlingene. Disse er Thannhauser Collection og Guggenheim Collection. Å ha en utstilling på Guggenheim er en stor prestasjon.

Guggenheim Collection

Guggenheim collection ble etablert av Solomon R. Guggenheim som samlet på abstrakt kunst (eller ikke-objektiv kunst). Disse verkene ble først utstilt ved Museum of Non-Objective Painting i 1939 på Midtown Manhattan. Samlingen har tidlige modernistiske verk av kunstnere som Marc Chagall, Pablo Picasso, Vasily Kandinsky og Piet Mondrian. Samlingen viser en rekke kunst fra Europa og Russland, fra det andre tiåret av 1900-tallet. Den permanente samlingen rommer også verk av Constantin Brâncuși, og hans moderne skulpturer er ofte utstilt.

Thannhauser Collection

Thannhausers var suksessfulle tyske kunsthandlere på starten av forrige århundre. De var kjent for å finne ut hvilke kunstnere som kommer til å gjøre det bra, og omvendt. Dette gjorde at de opparbeidet seg en stor samling, som blant annet inkluderer Pablo Picasso, Vincent Van Gogh, Georges Braque og Paul Cézanne. Thannhausers og Guggenheims ble venner da de hadde det samme synet på kunst. De ga hele deres samling som gave til Guggenheim Museum.

Guggenheim Museum i NYC - Taxi Guggenheim Museum i NYC - Inne

Erics besøk på 90 minutter

På grunn av strukturen til museet er et det veldig enkelt å planlegge et besøke som varer i 90 minutter (eller mindre, hvis du har det travelt). Ta turen til toppetasjen på museet og start spaserturen nedover rampen. Avhengig av den midlertidige utstillingen, vil du enten bruke mer tid på de øverste nivåene eller gå ned til de permanente samlingene. Det er her du kan se mesterverkene fra Picasso og Monet så vel som Degas. Verk av Kandinsky vises også ofte.

Mens MoMA kan skryte av den mer berømte The Starry Night av Van Gogh, har Guggenheim det like vakre kunstverket «Mountains at Saint-Rémy» av den nederlandske maleren. Den tilhører Thannhauser-samlingen, og du vil umiddelbart se kunstnerens håndarbeid. Hvis du er mer opptatt av moderne kunst, kan du ta en titt på fotografiene til Robert Mapplethorpe. Hans portretter av medkunstnere og kjendiser er ganske interessante.

Erics tips: «Jeg liker også å ta en kaffe enten før eller etter jeg besøker museet, men ikke på museumskafeen. Jeg kjøper kaffen på Bluestone Lane Upper East Side Café som er rett ned i gaten. Ikke glem å ta noen bilder av den praktfulle museumsbygningen enten før eller etter ditt besøk! Det er et fint sted å minnes ditt besøk til New York, kanskje du også skal ta en selfie eller to!»

Hvordan besøke Guggenheim

Fordi museet er ganske kompakt kan du enkelt kombinere et museumsbesøk med andre aktiviteter i området. Du kan enten sykle i Central Park, eller besøke et av de andre museene i nærheten på Fifth Avenue. Det nærmeste er Neue Gallery (Tysk kunst) Eller Cooper Hewitt (design) begge ligger i tidligere New York villaer.

Besøk også Guggenheims museumsbutikk i første etasje før du drar. Butikken tilbyr et stort utvalg av bilder, postkort og alt annet du trenger (eller ikke trenger) hvis du er en kunstentusiast. Guggenheim-butikken ble til og med tildelt tittelen «Best Museum Store»! Det er vanligvis også en legoversjon av Guggenheim til salgs hvis du vil ta med hele bygningen hjem.

Erics tips: «Personlig synes jeg Guggenheim er et ukomplisert museum på grunn av designet. Jeg trenger ikke å bekymre meg for og rote meg bort! Fordi kunstverk er stiplet rundt trappen (avhengig av utstillingen) er det et enkelt museum å navigere. Ikke glem å ta et ikonisk bilde på toppen av museet!»

VIP tur på Guggenheim

Hvis du ønsker å vite mer om kunsten på Guggenheim Museum, ta en privat guidet tur! På denne to-timers lange guidet turen vil du oppleve høydepunktene ved Guggenheim og kan stille kunsteksperten alt du ønsker å vite. På den måten trenger du ikke å bekymre deg for å gå glipp av et viktig kunstverk. Og du kan endelig finne ut hva Kandinsky ønsket å fortelle publikum. Et annet pluss er at du får tilgang til «skip-the-line» tilgang med denne guidet turen. Maksimalt antall deltakere er 10 personer. Så guiden kan svare på alle spørsmål, og du trenger ikke å bekymre deg for å gå rundt i en stor gruppe mennesker.

Praktisk informasjon

Guggenheim-museet er tilgjengelig med rullestol, bortsett fra i High Gallery. Toalettene på nivå 1 og 7 er tilrettelagt, og heisen kan brukes til rotunden. Barnevogner er tillatt inne i museet, og det er til og med dedikerte barnevognturer hvis du vil ta med de minste!

Store sekker er ikke tillatt i museet, de må settes igjen i garderoben. En liten sekk derimot er tillatt å ta med inn, så lenge den bæres på brystet eller siden. Fotografi er tillatt for personlig bruk, men bruken av stativ er forbudt. Du kan ta med deg penn og skissebøker.

  • Åpningstider:
    • Søndag – fredag: 11:00 – 18:00
    • Lørdag: 11:00 – 20:00
  • Beliggenhet: 1071 Fifth Avenue, mellom 88th and 89th Street. Du kan ta de grønne subway-linjene 4, 5 eller 6, eller den gule linjen Q til 86 St. Derfra er det omtrent 10 minutters gange. Du kan også ta M1, M2, M3, eller M4 bussene.

Billetter til Guggenheim

Kjøp dine billetter på nett, så du kan få en raskere inngang enn om du kjøper billetter ved ankomst. Guggenheim er et populært museum i New York, og køene pleier derfor å være lange, spesielt i høysesongen.

Inngang til Guggenheim er også inkludert i alle rabattkort for New York.

Kjøp billettene dine til Guggenheim Museum her

Hva er Guggenheim Museum kjent for?

Guggenheim Museum huser en ekstraordinær kolleksjon av moderne kunst i en flott bygning. Les mer om den i denne artikkelen.

Er Guggenheim Museet gratis?

Nei, Guggenheim Museum er ikke gratis. Det anbefales å kjøpe billetter til Guggenheim på nett da det kan være lange køer.

Hvor mye tid burde jeg bruke på Guggenheim?

Du kan selvfølgelig bruke en hel dag på Guggenheim Museum men det avhenger av utstillinger, 1,5 til 2 timer burde være en god start.

Hvor mye koster Guggenheim Museum?

Billetter til Guggenheim koster fra 320 kr.

Var denne artikkelen hjelpsom? Anbefal den ved å gi meg en vurdering:

Ved å fortsette å bruke denne siden, godtar du bruk av informasjonskapsler (“cookies”) og personvernserklæringen. Les mer her.

Abonner på nyhetsbrevet mitt