Manhattan i New York

Manhattan i New York

Manhattan i New York er den bydelen med flest attraksjoner og hotell i byen. Øya Manhattan er verdenskjent for sin skyline fylt med ikoniske skyskrapere. Det er det bankende hjertet i New York City; Times Square, Broadway, Wall Street, Empire State Building og Central Park, blant andre, finner du her. Denne bydelen i New York er for stor til å nevne alt det er å se og gjøre. Nedenfor nevner jeg steder som jeg tenker på når jeg tenker på Manhattan.

Contents

Manhattans historie

Før nederlandske Dutch East India Company ankom New York i 1609, var landet grønt og bebodd av indianerstammen Algonquin. Nederlenderne så på området, som de kalte New Netherland, som et godt handelspunkt, ettersom Hudson-elven var full av fisk og du kunne finne mye pels i skogen rundt. De kalte hovedstaden i området New Amsterdam, som vi i dag kjenner som Manhattan. På grunn av sin gunstige beliggenhet for handel, vokste byen. Senere, på det syttende århundre, kom New Netherland i hendene til engelskmennene. Etter hvert ble Breda-traktaten undertegnet; England fikk beholde New Netherland og Nederland beholdt Surinam som en koloni. Engelskmennene endret navnet på området til New York.

Den amerikanske revolusjonen brakte kolonien i hendene på amerikanerne. I løpet av det nittende århundre økte befolkningen fra 60 000 til mer enn 3,4 millioner, hovedsakelig på grunn av innvandringen via Ellis Island. Grunneierne solgte jordstykker i blokker. Som svar vedtok New York Commissioners ‘Plan fra 1811 for å dele Manhattan ut etter et bestemt mønster. Broadway fortsatte imidlertid å passere gjennom hele øya. Det historiske gatemønsteret i New York finnes bare på Nedre Manhattan.

Tilgjengelighet på Manhattan

Manhattan er en øy som er avhengig av tunneler og broer, da øya er omringet av Hudson River og East River. Dermed ble den verdensberømte Brooklyn Bridge og Manhattan Bridge bygget. Også på selve øya ble det lagt til et transportmiddel som gjorde det lettere å komme seg fra punkt A til punkt B. På slutten av det nittende århundre ble de første subway-linjene over bakken satt i drift. Imidlertid tenkte folk også på et underjordisk system, som til slutt åpnet i 1904. I dag har New Yorks subway-system mer enn 35 underjordiske linjer og nesten 400 kilometer spor.

Manhattan i New York - Brooklyn Bridge

Skyskrapere i New York

New York har en verdenskjent skyline. På starten av 1800-tallet var Trinity Church med sine 86 meter den høyeste bygningen i New York. Nå er kirken omringet av skyskrapere. Over årene kom det enda fler bygninger, som for eksempel ikoniske Flatiron Building og Chrysler Building. Nå er det umulig å se for seg den verdenskjente skylinen uten nesten 100 år gamle Empire State Building. Hver dag bygges det nye skyskrapere i New York, men One World Trade Center forblir den høyeste bygningen med sine 417 meter.

Manhattan i New York - Skyline

Nabolag på Manhattan

Manhattan er stort og har mange nabolag, men jeg har mine favoritter. Når jeg tenker på New York, tenker jeg på mangfoldet i nabolagene og alle severdighetene å oppleve.

Upper East Side

Upper East Side i New York er et nabolag fylt med rikdom. De rikeste familiene i sine vakre hjem her. Nabolaget øst for Central Park er også kjent som et paradis for de som elsker luksusmerker. Butikker som Ralph Lauren ligger her. Museumselskere kan også ha det moro på Upper Upper Side. Museer som Guggenheim og The Met finner du på Museum Mile. Også Museum of the City of New York, et museum om Manhattans historie, ligger her.

Greenwich Village

Etter min mening er Greenwich Village det vakreste nabolaget i New York. «The Village» som nabolaget også kalles, er kjent for sine lave bygninger, mange hager og koselige gater. Det er den perfekte plassen å benytte en solskinnsdag. Mange newyorkere bor i Greenwich Village og NYU University ligger også her.

Manhattan i New York - Upper East Side Manhattan i New York - Greenwich Village

Chinatown

Det faktum at New York er en mangfoldig by gjenspeiles godt i Chinatown. Nabolaget som gir deg følelsen av at du er i Kina. Overalt på gaten finner du mat; fra eksotiske frukter til bokser fulle av fisk. Det er også plassen du kan kjøpe en kjent suvenir for en lav pris eller spise på en av de mange restaurantene. Under ditt opphold i New York vil jeg definitivt anbefale en spasertur gjennom dette unike nabolaget.

Financial District

Wall Street er finansverdenens bankende hjerte, men det spilte også en viktig rolle i etableringen av New York. Fra sør på øya, Nedre Manhattan, har byen sakte vokst til det vi kjenner i dag. Veiene er brolagt med brostein, og det er steder der historie ble skrevet. Federal Hall er der George Washington ble innviet som USAs første president. Besøk finansdistriktet og reise tilbake i tid.

Central Park

Central Park i New York er byens hage. Dette grønne paradiset er stedet å være for å slappe av og for å nyte naturen. Parken i midten av Manhattan er en integrert del av New York. På et sted med så mange bygninger er det ekstremt viktig for newyorkere å ha muligheten til å rømme fra byens kjas og mas.

Times Square

En av de mest besøkte plassene på Manhattan er Times Square, så det burde definitivt være på listen din av ting å se i New York! Det er stedet der Broadway og Seventh Avenue krysser og det yrer hele dagen. «The Crossroads of the World» er ikke bare kjent for sine enorme reklametavler, men også for de store flaggskipbutikkene. I tillegg er Times Square stedet å være for alle musikkelskere; mer enn førti teatre fremfører sine Broadway Show her hver dag.

Kultur og sport på Manhattan

Manhattan er ikke bare stedet for New Yorks største attraksjoner og shopping, det er også et sted for kultur. Øya har mer enn tretti museer som fokuserer på kunst og historie for å nevne noe. Videre er New York kjent for operaene og ballettforestillingene som finner sted i Lincoln Center.

Du kan også besøke en sportsbegivenhet på Manhattan, hva med for eksempel New York Knicks og New York Rangers. Madison Square Garden er stedet å være for en spesiell kveld ute. Foruten sportsbegivenheter er det også konserter av verdens største artister.

Var denne artikkelen hjelpsom? Anbefal den ved å gi meg en vurdering:

Ved å fortsette å bruke denne siden, godtar du bruk av informasjonskapsler (“cookies”) og personvernserklæringen. Les mer her.

Abonner på nyhetsbrevet mitt