Flatiron Building i New York

Flatiron Building i New York

Flatiron Building i New York, og kjent som The Flat Iron Building, er et landmerke i The Big Apple. Denne trekantformede bygningen er, i Norge, også kjent som strykejernet i New York på grunn av dens form. Du finner bygningen på hjørnet til Fifth Avenue og 23rd street på Manhattan.

Alt om Flatiron NY

Når du tenker på New York, vil du sikkert forestille deg skylinen, Frihetsgudinnen, Brooklyn Bridge og Flatiron Building, naturligvis! Den imponerende bygningen er en ekte blikkfanger, og et supert motiv for bilder. Du har sikkert spurt deg selv hvorfor bygningen kalles Flatiron Building, «Flat Iron» referer til jern på engelsk, så begrepet iron building refererer til den spesielle formen på strukturen.

Plantegningen til bygningen ligner en trekant som smalner til et punkt. Dette betyr at de parallelle sidene av bygningen er mye lengre enn de to korte endene. Hvis du tar en nærmere titt på bygningen, spesielt ovenfra vil du umiddelbart forstå hva som menes med beskrivelsen. Selv om bygningen ikke er den eneste «jernbygningen» i verden er den uten tvil den mest berømte!

Hvor er Flatiron Building?

Noen vil si at du ikke kan gå glipp av Flatiron Building på grunn av den blikkfangende formen. Men på avstand, på grunn av sin farge og form, blir den uskarpt i omkringliggende bygningene. Hvis du ikke finner Flatiron med en gang, ikke bekymre deg! Bare bruk min gratis Eric’s New York App for å finne frem til den berømte bygningen.

Hvis du trenger den eksakte adressen til Flatiron Building ligger dette landmerket på175 Fifth Avenue (Mellom East 23rd og 22nd Street) i Flatiron District. Ja, nabolaget er oppkalt etter den berømte skyskraperen! Nabolaget fikk navnet i på 80-tallet for å tiltrekke huseiere og utleiere. Før dette, på grunn av alle lekefabrikkene, het nabolaget «Toy District».

Hva benyttes Flatiron Building til?

Jeg mottar ofte e-poster med spørsmål om det er mulig å besøke Flatiron Building og hvordan bygningen ser ut innvendig. Du vil kanskje bli skuffet av svaret; bygningen består for det meste av kontorer. Av denne grunn er det ikke en severdighet som du kan besøke i motsetning til Empire State Building. Bygningens magi skyldes hovedsakelig konstruksjonen, så et besøk til innsiden av Flatiron er ikke mulig. Som fotomotiv viser bygningen all sin skjønnhet!

Hvor høy er Flatiron Building?

Å står foran Flatiron Building er det en imponerende opplevelse. Øynene beveger seg automatisk fra bakken og oppover, og noen lurer kanskje på hvor høy bygninger faktisk er.

Flatiron Building er 86.9 meter for å være presis, dette betyr jo at den er miniatyr i forhold til andre skyskrapere i The Big Apple. Spesielt sammenlignet med Empire State Building (381 meter uten spiret), eller One World Trade Center (417 meter uten spiret). Selvfølgelig spiller størrelsen ingen rolle, og bygningen imponerer hovedsakelig med sitt vakre eksteriør.

Empire State Building tickets - Flatiron utsikt Flatiron Building i New York - klokken ved Flatiron Building

New York Flatiron i film og TV

New York jernhuset, som det ofte er kjærlig kjent, har blitt et reelt symbol på New York gjennom årene. Det er ingen overraskelse at Flatiron Building regelmessig kan bli sett på film og TV. Når den ikke ved et uhell ødelegges av den amerikanske hæren (som i filmen «Godzilla» fra 1998), blir den ofte brukt som bakgrunn i sceneskift i for eksempel serien «Friends». Bygningen fikk også en del berømmelse da avisen The Daily Bugle i «Spider-Man» triologien hadde kontorer i bygningen.

Ønsker du lære mer om kjente steder for filminnspilling i New York? Da burde du blir med på guidet tur til steder for TV- og filminnspilling i New York for å disse ikoniske stedene med dine egne øyne.

Historien til Flatiron Building

Flatiron Building New York var teknisk sett ikke New Yorks første skyskraper, som det ofte antas. tittelen går til Tower Building, som sto ferdig i 1889, med sine hele 11 etasjer. I 1902, 13 år etter Tower Building sto ferdig ble Flatiron Building bygget. Tower Building ble revet igjen i 1913 og eksisterer ikke lenger. Så New Yorks eldste skyskraper, som fortsatt står er Flatiron Building.

Historien til Flatiron Building begynner med arkitekten Daniel Burnham, som fikk oppdraget med design og konstruksjon. Burnham var et av de mest kjente arkitektene i USA under sin livstid. Hans dristige design av Flatiron NY ga ham opprinnelig mye latterliggjøring fra avisene i New York. The New York Tribune beskrev arbeidet sitt som et «beskjeden stykke kake» og «New Yorks største livløse bråkmaker».

Heldigvis omfavnet folket umiddelbart Fuller Building (som var det opprinnelige navnet) og omdøpte bygningen Flatiron Building. Konstruksjonen varte kun i et år på grunn av den nye stålkonstruksjonen. Dette bidro absolutt til bygningens voksende berømmelse.

Flatiron har 22 etasjer, og har vært et kontorbygg siden starten. I 1959 flyttet forlaget St. Martin’s Press inn, som etter hvert leide ytterligere kontoretasjer og fra 2004 den eneste leietaker av bygningen. Selv etter den siste store renoveringen vil Flatiron New York fortsatt å fungere som et kontorbygg.

I 1989 ble New York Flatiron utnevnt som et historisk landmerke, og tittelen økte bygningen popularitet. Bygningen er foreløpig verdt $190 millioner så ta det i betraktning når du tar et vakkert bilde; du har et veldig kostbart stykke jern foran linsen.

Flatiron Building i New York Madison Square Park Flatiron Building i New York på kvelden

Hvorfor er Flatiron Building kjent?

Flatiron Building i New York er kjent for sin spesielle form i tillegg til noen andre grunner. Les mer.

Kan man besøke Flatiron Building?

Flatiron Building har ikke et utkikkspunkt som Empire State Building. Bygningen består for det meste av kontorer.

Hvor i New York ligger Flatiron Building?

Flatiron Building ligger i Midtown New York, mer spesifikt i Flatiron District. Du finner den eksakte adressen i denne artikkelen.

Hva er i Flatiron Building?

Flatiron Building er ikke et hotell, som ofte antatt. Den har hatt forskjellige eiere, hovedsakelig kontorer.

Trenger jeg billetter til Flatiron Building?

Flatiron Building er ikke en attraksjon som man trenger billetter til. Det er ingen utsiktsplattform i bygningen, og du kan heller ikke gå inn i bygningen.

Var denne artikkelen hjelpsom? Anbefal den ved å gi meg en vurdering:

Ved å fortsette å bruke denne siden, godtar du bruk av informasjonskapsler (“cookies”) og personvernserklæringen. Les mer her.

Abonner på nyhetsbrevet mitt