Gi tips i New York

Tips i New York

Det å gi tips (driks) i New York er en del av alle vanlige rutiner i New York. Det kan virke som om man gir tips hvor som helst i New York. Du gir tips i restauranter, i barer og klubber, til taxisjåføren, i skjønnhetssalonger, til og med når noen hjelper deg med bagasjen din. Å gi tips i New York er ikke bare et tegn for takknemlighet for god service, men det er også en helt ordinær avgift som betales på toppen av regningen. Newyorkere er vanligvis gode til å gi tips, og de gir som regel ikke mindre enn 18 % i tips på restauranter.

Tips for forskjellige tjenester i New York

Turister som besøker New York er ikke alltid vant til å gi tips. For å gjøre det enklere å gi tips under oppholdet ditt i The Big Apple har jeg samlet sammen noen råd på denne siden.

Tips på restauranter

Det er veldig viktig å gi tips på restauranter i New York. Tips utgjør nemlig en betydelig del av personalets lønning. Det er veldig vanlig at de ansatte på restauranter får betalt lavere enn minstelønn, derfor forventes det at tips skal subsidiere lønningen deres. Så glem ikke å gi tips til servitøren din!

En enkel måte å beregne tips er å doble momsen. På restauranter i New York er det vanlig å gi 20 % i tips. New York City lokal moms ligger på 8.875 %, så det er enkelt å doble momsen og runde opp. Det har vært stor debatt om man skal kalkulere tips basert på beløpet før eller etter momsen. De fleste velger å gi tips på toppen av hele regningen (moms inkludert). I tillegg til dette kan du foreløpig forvente en tilleggsavgift når du betaler med et kredittkort, med tanke på transaksjonskostnader. Vær oppmerksom på at tipset allerede kan inkluderes i enkelte restauranter, spesielt de rundt Times Square. Dette beskrives ofte som «gratuity» på kvitteringen.

Noen restauranter har også ansatte som jobber ved toalettene og de forventer også å få tips på $ 1–2, for ikke å glemme $ 1 til ansatte ved garderober og oppbevaring.

Service Charge

Noen ganger er tips allerede inkludert i regningen og da heter det «service charge» eller «gratuity». Dette kan for eksempel forekomme hvis dere er ute og spiser med en gruppe (mer enn 5–6 personer) eller hvis dere befinner dere i et veldig turist-fokusert område. Les alltid nøye gjennom regningen din. Du kan forvente at service charge ligger på omtrent 18 %.

Betaling med kredittkort

Du kan spørre servitøren om å få regningen («bill» eller «check») eller bare si at du ønsker å betale. Servitøren kommer til å gi deg regningen på et lite fat. Regningen kan også bli gitt i en liten perm eller et hefte. Se alltid nøye over regningen før du betaler. Legg kredittkortet ditt på fatet eller i permen. Servitøren kommer til å ta det med seg og kommer tilbake med kvitteringen (en kvittering som du må signere på og en kopi til deg selv) og kredittkortet ditt.

Nå må du beregne og legge til tipset til totalbeløpet på kvitteringen. Mesteparten av tiden vil du se foreslåtte tipsbeløp nederst på kvitteringen. Hvis du tipser i kontanter (ingen mynter) skriv «cash on table» på kvitteringen. Når du har lagt til tipset, kan du legge igjen den signerte kvitteringen og pennen på bordet og gå. Det er helt trygt å benytte seg av kredittkort for å betale på enhver restaurant i New York. De kommer ikke til å ta mer betalt enn summen på regningen. Behold kopi-kvitteringen og skriv ned hele beløpet på den.

Tips i New York - Kvittering Tips i New York - Regning

Tips i barer og kaféer med selvbetjening

På steder med selvbetjening er det vanlig å runde opp summen i stedet for å gi tips separat. I barer kan du gi $ 1–2 per drink i tips, og du kan legge det igjen på baren.

Tips til taxisjåføren

I New York er det vanlig å runde opp summen på kortere turer, eller å gi omtrent 10–15 % av regningen i tips på lengre reiser. Det er alltid smart å ha kontanter på seg når man ankommer i New York. Selv hvis du har planlagt og forhåndsbestilt transport fra flyplassen til hotellet ditt kommer sjåføren til å forvente å få tips.

Tips på hotellet

Det forventes også at man gir tips på hotell i New York. Hvis personalet hjelper deg med å bære opp bagasjen din så forventer de å få $ 1–2 i tips per bag. Hvis dørvakten hjelper deg med å vinke inn en taxi burde du gi han $ 1 i tips. Hotellets ‘housekeeper’ forventer også $ 1–2 i tips for et par netter, forutsatt at rommet ble holdt rent.

Tips til turguiden din

En av de beste måtene for å bli kjent med New York er å ta en guidet tur. Hvis turen har en guide, så forventer de å motta tips. Hvis du tar en guidet tur ombord på en buss så forventer sjåføren også tips, og rundt $ 5–10 er bra tips. Dette gjelder ikke for Hop On Hop Off bussturene.

Tips i skjønnhetssalonger

New York byr på mange gode muligheter for skjønnhetsbehandlinger og tjenester til gode priser. Du finner neglesalonger og frisører på hvert gatehjørne, og på mange av disse behøver du ingen reservasjon. Neglestylisten forventer 15–20 % i tips. Det samme gjelder hos frisøren. Du kan også gi $ 2–5 i tips til assistenten som vasker håret ditt. Hvis du er usikker kan du alltid spørre de ansatte. Det forventes nesten alltid at du gir tips i kontanter.

Erics tips: Det å gi tips er personlig, og dette er slik jeg (som en newyorker) og vennene mine ville ha gitt tips. Det er mange debatter som omhandler tips, men du kan betrakte rådene ovenfor som retningslinjer. Gi tips slik som du føler deg komfortabel med og som du føler at er riktig, men husk at lønninger er helt avhengige av tips.

Det kan hende at du også er interessert i:

Er det obligatorisk å gi tips i New York?

Det er ikke obligatorisk å gi tips, men det er viktig å huske at tips er en viktig del av mange Newyorkere sin lønn.

Hvor mye tipser du i NYC?

Å gi tips er veldig personlig, men Newyorkere gir vanligvis ikke mindre enn 18% tips på restauranter. Les rådene mine for hvor og hvor mye du bør gi i tips i New York her.

Var denne artikkelen hjelpsom? Anbefal den ved å gi meg en vurdering:

Ved å fortsette å bruke denne siden, godtar du bruk av informasjonskapsler (“cookies”) og personvernserklæringen. Les mer her.

Abonner på nyhetsbrevet mitt