Penger i New York

Penger i New York

Du kan ta med deg penger til New York, men det er like enkelt å ta ut kontanter i New York. Kursen for $ 1 ligger nå på omtrent 11 kroner. Sedler for $ 1, $ 5, $ 10, $ 20, $ 50 er veldig vanlig. Sedler for 100 dollar blir ikke tatt imot like entusiastisk. Sedlene ser så like ut at turister ofte forveksler de. Vanlige mynter er: «quarter» (25 cent), «dime» (10 cent), «nickel» (5 cent) og «penny» (1 cent). Husk alltid å ta med deg kredittkort når du reiser til New York, dette kommer til å gjøre alt veldig mye enklere. Du kan bruke det hvor som helst, i taxier, selv for kaffen din!

Contents

Kredittkort et Debetkort

Kredittkort aksepteres overalt. I New York (og i resten av USA) er det mer vanlig å benytte seg av kredittkort for å betale enn det er å betale med kontanter. På mange måter er det likt som å benytte seg av et debetkort. Hvis du ikke har et kredittkort eller ønsker å betale i dollar, kan du skaffe et gratis Revolut-debetkort her. Det er veldig enkelt, og du kan bruke kortet umiddelbart med Apple eller Google Pay. Du vil også få et fysisk kort sendt til deg (mot et gebyr). Debetkort aksepteres av minibanker («ATM» i USA) og nå begynner stadig flere restauranter og butikker i New York å også ta imot debetkort. Det kan være greit å sjekke med banken din før du reiser.

Med de fleste kredittkort trenger man som regel ikke å betale en avgift hver gang man bruker kortet. Det er ikke noe problem å bruke kredittkortet ditt for å bestille en kopp kaffe. Jeg anbefaler at du tar med deg et kredittkort når du reiser til New York. Vær oppmerksom på at du kanskje må autorisere kortene dine før du reiser. Noen norske bankkort er bare autorisert til bruk i Norge samt Norden/Europa. Ta kontakt med banken din hvis du er i tvil!

Betale med kort

Når du bruker kredittkort i New York kan det hende du får muligheten til å enten betale i Dollar eller i Norske Kroner. For å spare penger velger jeg alltid å betale i Dollar, da veksling foretatt av din egen bank er bedre.

Å ta med seg kontanter til New York

Først og fremst burde du vurdere hvor mye penger du trenger i kontanter i løpet av dine første timer i byen. Når du ankommer flyplassen kan det hende at du ønsker å ta en taxi inn til byen. Dette kan koste rundt $ 100. Det er unødvendig, og som regel veldig dyrt, å veksle norske kroner mot amerikanske dollar i banken din i Norge. Hvis du allikevel velger å gjøre dette så burde du veksle omtrent omtrent 1000 kr., med mindre du vet at du behøver mer for dine første timer etter at du har ankommet. Det er alltid praktisk å ha med seg kontanter. Hvis du tar med deg mer enn $ 10 000 til USA så må du deklarere dette når du ankommer landet.

Ta ut penger i New York

Når du ankommer New York kan du ta ut penger ved en minibank («ATM»). Vær oppmerksom på at du betaler en overføringsgebyr til banken din, pluss at du også betaler en avgift til banken i New York (normalt mellom $ 3 og $ 6). Du vil alltid bli spurt om å godkjenne denne avgiften. Hvis du tar ut $ 100 og tilleggsavgiften er $ 3 så kommer dette til å vises på bankkontoen din som «Uttak $ 103». Så det er bedre å ta ut et større beløp med en gang, slik at du slipper å ta ut kontanter så ofte.

Erics tips: «Når du tar ut dollar i New York, får du ofte muligheten til å ta ut med eller uten konvertering. Uten konvertering betaler du for dollar i din egen valuta. Hvis du velger konverteringsalternativet, vil minibankeieren gjøre konverteringen. På denne måten ender du opp med å betale mer. Velg derfor alltid alternativet for å ta ut pengene dine uten konvertering, for å spare penger.»

Hvordan gir jeg tips i New York?

Lønningene til servitører og hotellansatte i New York er veldig lave. Noen ganger er det ikke mer en 30 kr i timen. Å gi tips i New York er derfor veldig vanlig. De fleste gir minst 15 % i tips, og 20 % er heller ikke uvanlig. Hvis du bestiller en drink i en bar så holder $ 1 i tips per drink. I taxier gir du mellom 10–15 % i tips, minimum $ 1. Noen restauranter inkluderer tips i regningen («gratuity»), da trenger du ikke å gi ekstra tips. Dette skjer ofte på restauranter i nærheten Times Square og hvis dere er en gruppe på seks eller flere på samme bord.

Var denne artikkelen hjelpsom? Anbefal den ved å gi meg en vurdering:

Ved å fortsette å bruke denne siden, godtar du bruk av informasjonskapsler (“cookies”) og personvernserklæringen. Les mer her.

Abonner på nyhetsbrevet mitt