New York Pride (Gay pride) 2025

Gay Pride i New York

New York pride (tidligere kjent som Gay Pride) er et årlig arrangement. Dette er en feiring av fellesskapet, kulturen og stoltheten til LHBTQIA+-samfunnet i New York City. NYC Pride March er kanskje det Pride-arrangementet i NYC. Pride Parade går gjennom Fifth Avenue og ender i Greenwich Village. På Christopher Street passerer den Stonewall Inn, stedet hvor opprørene kjent som Stonewall Riots fant sted i 1969.

Protestene blir betraktet som viktige hendelser som ledet opp til bevegelsen for homofiles rettigheter, og den var med på å fastsette rettigheter for LHBTQIA+ personer i USA. Allerede året etter ble arrangementene innviet som Christopher Street Liberation Day, utgangspunktet for Pride.

Hva kan man gjøre på NYC Pride i New York?

Det organiseres flere ulike aktiviteter under New York Gay Pride. Hele juni er kjent som Pride Month, men de største arrangementene skjer i slutten av måneden som nå heter Pride Weekend. Arrangementenes inntekter går som regel til New Yorks LHBTQIA+-fellesskap og til Pride-aktivitetene. Selve festivalen kalles «Pride Week» og nedenfor finner du et lite utvalg med noen av arrangementene.

Klikk her for å se flere pride-arrangementer i New York 

NYC Pride March

NYC Pride March (Pride Parade) er kanskje det best kjente symbolet og hendelsen under New York Gay Pride. Alle og enhver er velkommen til å se på paraden. Du kan forvente deg en livlig fest med over 700 forskjellige paradevogner! Paraden arrangeres i New York den søndag 29. juni 2025. Paraden begynner på formiddagen, fra 25th Street og Fifth Avenue. fortsetter via 8th Street til Christopher Street, og ender ved 16th Street og 7th Avenue. Hvis du ønsker å delta i paraden, må du være en del av en organisasjon som er offisielt registrert.

Gay Pride i New York - Folkemengde Gay Pride i New York - Parade

PrideFest

PrideFest er en gatefestival. Her finner du markeder, boder, underholdning og aktiviteter som alle er med på å feire likestilling. Det finnes også noen mini-konserter rundt omkring i byen. PrideFest finner sted rundt Hudson Street i New York. Alle er velkommen og det er ingen inngangsavgift.

Hvis du fortsatt har energi til overs, hvorfor ikke fortsette feiringen på en gaybar? Eller kanskje ende natten på en rooftop-bar i New York.

Pride Tour i New York

Hvis du vil lære mer om LHBTQ-bevegelsen i New York, så er dette turen for deg. Guiden vil fortelle deg alt om Stonewall Uprising og begivenhetene som ledet til opprøret. På denne turen får du også sett The Stonewall Inn og flere andre steder i New York som er av betydning for LHBT-miljøet.

Bestill billetter til Pride Tour her

New York Gay Pride - Regnbuer New York Pride

Var denne artikkelen hjelpsom? Anbefal den ved å gi meg en vurdering:

Ved å fortsette å bruke denne siden, godtar du bruk av informasjonskapsler (“cookies”) og personvernserklæringen. Les mer her.

Abonner på nyhetsbrevet mitt