Carnegie Hall i New York

Kjøp billetter nå
Carnegie Hall i New York

Carnegie Hall i New York er byens mest berømte konserthus. Siden det åpnet dørene i 1891 har det arrangert over 46 000 forestillinger, inkludert konserter med store stjerner innenfor pop- og klassisk musikk. Carnegie Hall ble bygget i 1890 av Andrew Carnegie. Morsomt fakta: dette skotske etternavnet uttales ‘CarNEgie’, men bygningens navn uttales ‘CARnegie’. OK, en til: hvis du begynner å hoste under en forestilling kommer de ansatte til å gi deg halstabletter. Da kan man snakke om service!

Carnegie Hall, et konserthus med stil

Fra utsiden er kanskje ikke Carnegie Hall spesielt imponerende, men innvendig er en helt annen sak. Dette merker du med en gang du går inn i bygningen, noe man kan gjøre uten billett. Bygningen består av 3 haller: hovedhallen Isaac Stern Auditorium / Ronald O. Perelman Stage – med plass til 2800 mennesker, Judy and Arthur Zankel Hall nedenfor som har plass til 600 mennesker, og Joan and Sandford I. Weill Recital Hall med plass til 250 mennesker. Det sies at det ikke er en eneste dårlig sitteplass i Carnegie Hall. Jeg har ikke prøvd alle, men det eneste jeg kan nevne er at det er litt begrenset med benplass i balkongene. Ellers så må det bare sies: lyden i Carnegie Hall er helt glimrende. Dette er virkelig et konserthus med stil. Det er en helt utrolig opplevelse å dra på en konsert her. Anbefales på det sterkeste!

Carnegie Halls store stjerner

De største stjernene innenfor musikkhistorien har fremført i Carnegie Hall, slik som Tchaikovsky, Rachmaninoff, Maria Callas og Luciano Pavarotti. Men det handler ikke bare om klassisk musikk i Carnegie Hall. Verdenskjente jazzmusikere slik som Miles Davis, Billie Holiday og Ella Fitzgerald har også holdt konserter her. Bygningen er også kjent for sin imponerende liste av popstjerner, slik som blant annet The Beatles, The Rolling Stones, Frank Sinatra, Bob Dylan, Josephine Baker, Stevie Wonder, David Bowie, Nat King Cole og ja, til og med Jay Z.

Carnegie Hall i New York - på innsiden

Rose Museum eller en guidet tur

Carnegie Hall inkluderer også et museum, nemlig Rose Museum. Her er det utstilt mange gamle teaterprogram, bilder, videoer og mye annet. Museet er ikke så veldig stort, så ikke fortvil hvis du ikke får sett det, men hvis du allikevel befinner deg der så kan du jo ta en titt. Det er også mulig å bli med på en guidet tur av bygningen. Turen er inkludert i New York Pass. Disse turene med guide blir organisert et par ganger om dagen, og det kan hende at du kan få lov til å bli med backstage. Dette avhenger selvfølgelig av øvelser og forestillinger. Guidene er kunnskapsrike og har mye interessant informasjon om Carnegie Hall som du får høre i løpet av turen som varer i en time. Vær oppmerksom på at du ikke får lov til å ta bilder og at det ikke arrangeres noen turer fra 1. juli til 1. oktober. Museet holder stengt da.

Carnegie Hall Midtown

Carnegie Hall ligger i Midtown, bare noen få gater under Central Park. Her finnes det massevis av restauranter å velge mellom, så du kommer ikke til å gå sulten i løpet av en konsert. Jeg anbefaler Trattoria Dell’Arte. Dette er en italiensk restaurant som ligger rett ovenfor Carnegie Hall, og de vet nøyaktig hva kundene ønsker: en hyggelig stemning og knallgod mat. Russian Tea Room er en annen favoritt som går godt sammen med et besøk til konserthuset. Med en gang du kommer inn døren føles det som om du har reist tilbake i tid til 1920-tallet.

Hvordan kommer man seg til Carnegie Hall?

Det finnes et rykte som som sier at en fotgjenger spurte fiolinisten Jascha Heifetz: «Kan du fortelle meg hvordan jeg kommer meg til Carnegie Hall?», og Heifetz svarte: «Øvelse, øvelse, øvelse!». For de av oss som har noe lavere ambisjoner er det enklest å komme seg hit med subway. Ta en av disse linjene:

A, C, B, D eller 1 til 59th Street / Columbus Circle
N, Q eller R ttil 57th Street / Seventh Avenue
B, D eller E til Seventh Avenue
F til 57th Street / Sixth Avenue

Du kan også ta buss: M5, M7, M10, M20, M31, M57 og M104 stopper alle i nærheten.

Hop-on-hop-off-busser stopper i nærheten.

Kjøp billetter til Carnegie Hall

Har du lyst til å dra på en konsert i Carnegie Hall? Kjøp billetter til Carnegie Hall før du reiser. Det er enkelt, men pass på at du bestiller i tide! Det er vanskelig å beregne prisen, ettersom dette avhenger av type forestilling og hvilket sete du ønsker.

Carnegie Hall i New York - Konserthus

Var denne artikkelen hjelpsom? Anbefal den ved å gi meg en vurdering:

Ved å fortsette å bruke denne siden, godtar du bruk av informasjonskapsler (“cookies”) og personvernserklæringen. Les mer her.

Abonner på nyhetsbrevet mitt


Søk etter billetter
fra
inntil
Søk etter billetter