Grand Central Terminal

Grand Central Terminal

Grand Central Terminal åpnet den 2. februar i 1913 og det første toget gikk fra stasjonen klokken 12:20. Mange refererer fortsatt til stasjonen som Grand Central Station, som var navnet til den forrige jernbanestasjonen med samme beliggenhet. Andre kaller den bare for Grand Central som er navnet til subway stasjonen som ligger ved 42nd Street. For å reise dit kan du ta hop-on-hop-off-bussene som stopper i nærheten.

Contents

Grand Central pendlere og omfattende renovasjon

Grand Central Terminal er den største togstasjonen i verden og det er absolutt verdt å ta turen innom når du allerede er i New York. Den består av 44 plattformer og 67 spor, fra hvor Metro-North Railroad-tog har avgang fra, samt en rekke restauranter, slik som Oyster Bar. Under Grand Central finner du Grand Central Madison, hvor Long Island Rail Road går fra. De fleste besøkende kommer for å se Main Concourse i all sin prakt – og det er virkelig praktfullt! Da den nye bygningen ble åpnet fikk også de nærliggende gatene tilgang til elektrisitet. Dette gjorde området til et av de mest ettertraktede distriktene for handel.

Men det mest bemerkelsesverdige og velkjente ikonet til Grand Central må nok være klokken som vender 4 veier, plassert ovenfor informasjonsskranken. Hver tidsviser på klokken er laget av opal og det er anslått at klokken er verdt mellom 10 og 20 millioner dollar. Over 750 000 mennesker reiser gjennom stasjonen hver dag, hvorav 93% av de som pendler er studenter. Det er ganske overraskende å se stasjonen i en så flott tilstand, spesielt med tanke på hvor mange mennesker som daglig passerer igjennom. Dette har nemlig ikke alltid vært tilfellet. Det har vært omfattende renovasjoner både utenfor og inne i stasjonsbygningen. Det nyeste tillegget er skyskraperen One Vanderbilt, som huser nye Summit Observation Deck.

Guidet tur på Grand Central

Om du har lyst til å bli bedre kjent med denne vakre togstasjonen, så burde du definitivt bli med på en guidet tur. Den guidede turen til Grand Central ledes av kvalifiserte guider, som tar deg med rundt til områdene som er verdt å få med seg. På denne turen spaserer du forbi East Staircase, Sky Ceiling og den berømte klokken i hjertet av hovedhallen.

Bestill billetter til en guidet tur på Grand Central her

Butikker og restauranter på Grand Central Terminal

Grand Central har lenge vært kjent for mer enn å bare være et knutepunkt for transport. Nå for tiden finner du et variert utvalg butikker, restauranter og til og med et matmarked inne på terminalen. Apple-produkter kan du kjøpe hos Apple Store, som ligger like over avgangshallen («Main Concourse»). For å komme deg til denne butikken, ta trappene ved East Balcony.

I første etasje ligger Grand Central Market. Markedet tilbyr lokalproduserte råvarer, som frukt, kaffe og brød. Et annet sted for en rask matbit er Lower Level Dining Concourse, hvor du finner mange spisesteder med et godt utvalg av mat.

Erics tips: «Grand Central er en majestetisk bygning med mange interessante områder. Visste du at det til og med finnes en innendørs tennisbane? Jeg tar ofte turen innom tidlig på morgenen eller på formiddagen så jeg kan spise frokost eller lunsj på stasjonen.»

Grand Central - Marked Grand Central Terminal - Concourse

Overraskelser på stasjonen

Pass på at du ser opp i taket når du besøker Grand Central. Etter 12 år med renovasjon og ombygging ble det avdekket et nydelig takmaleri med astronomisk motiv – noe som tidligere hadde vært helt bortgjemt bak et tykt lag med tare og nikotin fra tobakksrøyk. Ovenfor Cipriani har det fått bli igjen en liten del av det tidligere møkkete taket, for å minne besøkende om hvordan det en gang så ut. Selve maleriet har to ganske store feil; himmelen er bakvendt og stjernene er litt feilplassert. Noen kritikere har argumentert at himmelen er bakvendt ettersom det er slik Gud vil ha sett det ovenfra og at stjernene er feilplassert ettersom designet var basert på et kart over himmelen som stammer fra middelalderen. Ikke glem å fortelle dette til barna dine når dere besøker Grand Central, for de kommer sikkert til å bli imponert.

Whispering Gallery

En annen ting som vil imponere barna, eller din kjære, er å ta turen innom Whispering Gallery. Ved samlingen av restauranter (i nærheten av Oyster Bar) finner du noen store buer i keramikk. Disse buene er bygget på en slik måte at det man hvisker øker i styrke og for den andre personen vil det høres ut som om man roper. For å gjøre dette må dere være to. Begge må stå vendt mot hjørnet på hver sin side av endene til buen og hviske til hverandre. Du kommer til å bli overrasket over hva du hører!

Sist men ikke minst, du kan imponere følget ditt med fakta om selve bygningen. Visste du at det er en hemmelig platform (spor 61) som fører direkte til Waldorf Astoria, som president Franklin D. Roosevelt brukte for å unngå plagsomme journalister?

Praktisk informasjon

  • Beliggenhet: East 42nd and Park Avenue
  • Åpningstider: Daglig fra 05:30 til 02:00
  • Hvordan komme seg dit: Med subway, bruk et MetroCard. Ta subway-linje 4, 5, 6, 7 eller S til Grand Central (42nd Street)

Grand Central Terminal - Klokke Grand Central Terminal - Grand Central Station New York

Hvorfor er Grand Central Terminal kjent?

Grand Central Terminal er kjent for å være den største togstasjonen i verden og for sitt vakre interiør. Les alt om stasjonen i New York her.

Hva skjer på Grand Central Station?

Grand Central Terminal (også kjent som Grand Central Station) er både et travelt trafikknutepunkt og en populær turistattraksjon. Stasjonen er kjent for sin opal klokke, tak med astrologiske motiver, Whispering Gallery og mye mer. Se her hva du ikke må gå glipp av på Grand Central.

Er Grand Central verdt et besøk?

Ja! Grand Central er en imponerende stasjon med mange interessante severdigheter, butikker og spisesteder, så det er ikke rart at det er en turistmagnet.

Var denne artikkelen hjelpsom? Anbefal den ved å gi meg en vurdering:

Ved å fortsette å bruke denne siden, godtar du bruk av informasjonskapsler (“cookies”) og personvernserklæringen. Les mer her.

Abonner på nyhetsbrevet mitt