Harlem i New York

Harlem in New York

Harlem i New York er en av Manhattans nordligste nabolag, på Upper Manhattan. Det ligger ikke mange turistattraksjoner i Harlem, men om du ønsker å bli kjent med «ekte» New York med mye kulturell arv, er nabolaget verdt et besøk. Langs en av Harlems hovedgater, Martin Luther King Jr Boulevard, finner du flere butikker, restauranter og det berømte Apollo Theatre. Du kan ta subwayen eller Hop-on-Hop-off-buss for å utforske dette mangfoldige Manhattan-området.

Contents

Harlems historie

Harlems historie er lang og interessant, og inneholder mye trist, men heldigvis også mye flott. Det er mye å si om dette nabolaget. Kort oppsummert: det hele startet i 1626 da nederlendere slo seg ned og kalte dette området for Nieuw Haarlem (Nye Harlem). På slutten av 1800-tallet ble det til et veldig elegant nabolag, noe som fortsatt speiler seg i arkitekturen av mange av de vakre husene. Etter det store børskrakket og den store depresjonen på 1930-tallet flyttet alle de rike. Like etterpå begynte mange innbyggere fra sør å bosette seg i Harlem i New York for å søke arbeid. Hop-on-hop-off-buss stopper her, så hvis du ønsker å se dette nabolaget kan du hoppe av bussen her.

Er det trygt i Harlem?

Turister lurer ofte på om Harlem i New York er et trygt område. Mange tror at New York er en veldig farlig by. Denne oppfatningen stammer fra 80- og 90-tallet da narkotika var et stort problem, spesielt i dette området. Mye har endret seg siden den gangen og nå er New York en av de tryggeste byene i USA. Harlem pleide å ha et dårlig rykte, men det begynner å komme seg. Jeg har ikke noe problem med å gå alene her om natten, og det har ikke Bill Clinton heller; hans personlige kontor er nemlig plassert her.

Erics tips: Harlem består av flere forskjellige områder, og noen områder er tryggere enn andre. Delen av Harlem som går opp til 125th Street og vest for Park Avenue er helt trygg å besøke. Hvis du vil dra på sightseeing her, gjør dette på dagtid. Hvis du har lyst til å besøke en annen del av Harlem eller hvis du har planer om å besøke en restaurant eller et teater i Harlem på kveldstid så anbefaler jeg at du benytter deg av en taxi og at du unngår å vandre rundt.

Harlem New York - Skilt Harlem New York - Kirke

Apollo Theater

Harlem i New York er selvfølgelig velkjent for sin musikalske historie, og det finnes fortsatt mye å gjøre og se når det gjelder musikk i Harlem. Du burde absolutt besøke det flotte teateret Apollo Theater på 125th Street mellom Frederic Douglas og 7th Avenue. En kveld i uken arrangeres det en Amateur Night hvor du kan være med på å bestemme vinneren ved å klappe eller bue avhengig av oppredningen.

En annen fin opplevelse er å bli med på en guidet tur til gospel i Harlem. Det er ikke mulig å bare gå inn i en gospel-kirke på en søndag morgen, så sørg for at du forhåndsbestiller plass på turen før du reiser til New York. Turene arrangeres ukentlig på onsdager og søndager.

Harlem i New York - Apollo Theater

Mat og drikke i Harlem

Prøv den tradisjonelle afroamerikanske maten som kalles «Soul Food». Dette er veldig likt mye av maten som er tradisjonelt for de sørlige statene i USA (slik som blant annet Louisiana og Mississippi). Fritert kylling, søtpotet og bønner er kanskje ikke det du helst burde spise hvis du er på en streng diett, men det er helt utrolig god! Et nytt spisested og hotspot (hvor Obama organiserte en veldedighetskveld og innsamling) er Red Rooster Harlem som ligger på 126th Street og Lenox Avenue. Jeg tror at du må reservere minst et par uker i forveien, men jeg har også bare gått innom og fått et bord i løpet av 15 minutter. Fullt? Gå ned en blokk på samme gate til Sylvia’s Restaurant og nyt smaken av ekte soul food. Shrine på Adam Clayton Jr Blvd og 134th Street er at annet godt sted. Her bys det på live musikk pluss at det er veldig få turister her.

Hoteller i Harlem

Siden Harlem ligger langt nord for Central Park trenger du å ta subwayen for å komme deg til Midtown Manhattan. For å komme tilbake til Harlem på kvelden er det tryggere å ta taxi. Og selv om nabolaget generelt er trygt i disse dager, anbefaler jeg likevel ikke å tusle rundt om natten. Hvis du fortsatt ønsker å bestille et hotell i Harlem er Aloft Harlem et godt alternativ.

Harlem New York - sandsteinshus Harlem i New York - Soul Food

Var denne artikkelen hjelpsom? Anbefal den ved å gi meg en vurdering:

Ved å fortsette å bruke denne siden, godtar du bruk av informasjonskapsler (“cookies”) og personvernserklæringen. Les mer her.

Abonner på nyhetsbrevet mitt