Norsk i New York

Norsk i New York

Er du interessert i å lære om hva som er norsk i New York, eller ønsker du å finne «et lite stykke Norge» mens du er i byen? Kanskje er du her på 17. Mai og lurer på hvor du kan feire nasjonaldagen, eller hvor du kan kjøpe deg en ekte kanelbolle? Her kan du finne mer informasjon om hvor i New York du kan dra for å oppleve norsk kultur og mat i New York.

Scandinavia House

Ønsker du å oppleve litt nordisk samtidskunst og kultur i verdensklasse? Da er det verdt å avlegge et besøk til Scandinavia House på Park Avenue, Midtown Manhattan. Kultursenteret ble åpnet i år 2000 av The American-Scandinavian Foundation (ASF), og fungerer som et sted for å fremme nordisk kultur og livsstil. Her kan du se kunstutstillinger, oppleve prisbelønt nordisk film og live klassisk musikk eller spise et skandinavisk måltid på restauranten Smörgås Chef. I lobbyen finner du også en liten butikk som selger nordisk mat (som sjokolade og knekkebrød), livsstilsbøker og interiørdesign.

Praktisk informasjon

  • Beliggenhet: 58 Park Avenue
  • Åpningstider:
    • Tirsdag til fredag: 11:00 – 20:00
    • Lørdag: 11:00 – 18:00
    • Søndag og mandag: 11:00 – 16:00

Norsk i New York - Scandinavia House Norsk i New York - Scandinavia House butikk

Sjømannskirken i New York

Den norske sjømannskirken er å finne i New York, og her kan du oppleve gudstjeneste på norsk, hilse på andre nordmenn eller bare stikke innom for en porsjon lørdagsgrøt (fra september til mai). Sjømannskirken arrangerer også en rekke konserter med norske artister, og de siste årene har blant annet Marit Larsen, Odd Nordstoga og Bjørn Eidsvåg opptrådt her. Det er også mulig å gifte seg ved sjømannskirken i New York.

Praktisk informasjon

  • Beliggenhet: 317 East 52nd Street

Norsk i New York - Sjømannskirken i New York

17. mai i New York

Er du i New York rundt 17. mai kan du bli med på en norskamerikansk feiring av nasjonaldagen, og du kan til og med gå i tog! Det er Sjømannskirken som står for arrangementet, og de siste årene har tusener av nordmenn og andre med en interesse for 17. mai deltatt på feiringen. Dagen innebærer barnetog, nasjonalsang, leker og salg av norske delikatesser, nesten helt likt som i Norge! Programmet i 2024 består av åpen kafe, barneleker, gudstjeneste, konsert med Savannah Bergli & Mark Shapiro, og ikke for å glemme barnetoget. Møt opp kl 13. for en artig 17. mai feiring i The Big Apple.

Norsk i New York - 17. mai Norsk i New York - 17. mai-feiring

Nordisk mat i New York

Det norske kjøkkenet er ikke den mest representerte matkulturen i New York, men du kan likevel finne flere steder som serverer nordiske spesialiteter, ofte preget av svensk og dansk mat. Er du fysen på litt god, skandinavisk mat? Her er noen steder du kan besøke.

Tørst

Er du glad i unike ølsorter og minimalistisk dansk design? Da kan du finne veien til Tørst, et mikrobryggeri og restaurant i Greenpoint, Brooklyn. Her finner du blant annet 21 ulike ølsorter på tapp, og kan unne deg en herlig middag. Menyen består ikke utelukkende av nordisk mat, men Tørst er kjent for sitt deilige danske rugbrød, som de baker selv. Stikk innom for lunch, middag eller bare for å teste ut ølutvalget!

Norsk arkitektur i New York

Arkitekturen i New York er både imponerende og bombastisk, og det første man tenker når det gjelder den er kanskje ikke «norsk». Likevel har en del av bybildet fått et preg av norsk arkitektur i løpet av de siste tiårene, mest takket være det norske arkitektfirmaet Snøhetta sine ambisiøse utenlandsprosjekter. Her er noe av det du kan oppdage av norsk arkitektur i New York.

Mer fotgjengerplass på Times Square

Dersom du har besøkt Times Square før 2017, vil du nok få en overraskelse når du kommer tilbake igjen. De kloke hodene i Snøhetta fikk i oppgave å redesignet hele den travle plassen for å gjøre den mer oversiktlig og enklere for fotgjengere å ta seg frem. De har blant annet stengt av to gater for biltrafikk og skapt et «triangel» med benker og et amfiteater hvor du kan sette deg ned og beundre alle neonlysene og reklameplakatene.

Paviljongen til 9/11 Memorial Museum

Snøhettas kanskje aller mest berømte New York-prosjekt er paviljongen til 9/11-museet på Ground Zero som ble åpnet i 2014. Her kan du blant annet se to av søylene som holdt de to tårnene oppe før det tragiske angrepet i 2001. Det tok 10 år å fullføre prosjektet, og i dag kan du besøke den på vei inn til det følelsesladde museet.

Var denne artikkelen hjelpsom? Anbefal den ved å gi meg en vurdering:

Ved å fortsette å bruke denne siden, godtar du bruk av informasjonskapsler (“cookies”) og personvernserklæringen. Les mer her.

Abonner på nyhetsbrevet mitt