Sikkerhet i New York

Sikkerhet i New York

Sikkerhet i New York er ikke noe du trenger å bekymre deg over, da New York blir ansett som den tryggeste byen i USA. På rangeringen av byene med høyest kriminalitet over hele verden, er New York ikke engang blant de 200 beste byene. Naturligvis burde du fortsatt være forsiktig. Det har vært en stor nedgang i kriminalitet i New York i løpet av de siste årene og turister som berøres av kriminalitet skjer sjeldent. Vær likevel oppmerksom på travle steder og hold et øye på verdigjenstander. For å være trygg i New York anbefaler jeg at du følger stegene nedenfor.

Contents

Reis trygt som turist i New York

Jeg blir ofte spurt om det er trygt i New York, enten om du utforsker New York alene eller som kvinne, og hva du burde være oppmerksom på i New York. Jeg kan raskt svare på de to første spørsmålene med selvsikkerhet: JA! New York er omtrent like trygt som Oslo. Hvis du bruker sunn fornuft og følger noen grunnleggende regler, så er sikkerhet ikke noe du trenger å bekymre deg over.

I løpet av alle årene jeg har kalt New York hjemme har det aldri skjedd noe med meg, som er verdt å nevne. Heldigvis har jeg aldri hørt fra venner eller New York fans at de har blitt ranet. Ikke bekymre deg så mye over dette, det viktigste er å se frem til din velfortjente ferie i New York!

Politiets tilstedeværelse kan være mer synlig enn i Norge, men det betyr ikke at det er mer kriminalitet i New York enn andre steder av den grunn. New Yorks dårlige rykte stammer fra 1970-tallet og 1980-tallet, når New York City, og spesielt subwayen ble ansett som utrygg.

Heldigvis har det endret seg over tid! I dag er New York flaggskipet i USA når det kommer til sikkerhet i storby.

Hva å ta i betraktning i New York?

 • Ikke oppfør deg som en stereotypisk turist. Det vil si at du ikke burde gå rundt med et stort kart over byen, unngå også å vifte med det dyre kameraet ditt rundt nakken. Hold øynene åpne og vær oppmerksom på omgivelsene.
 • Ikke vandre rundt uten mål hvis du går deg bort. Med min gratis Eric’s New York App kan du enkelt se hvor du er takket være GPS-en, selv uten internett. Alle subway-linjer er også synlige på kartet så du finner enkelt frem.
 • Hvis du virkelig ikke vet hva du skal gjøre, spør en newyorker på en vennlig måte. Newyorkere er hjelpsomme og prøver å forklare retningen med hendene om nødvendig, så det er bare å spørre om hjelp. Hvis det ikke er noen i nærheten kan du eventuelt spørre noen i en butikk eller kafé.
 • Legg igjen verdifulle gjenstander på hotellet, ha kopi av passet for eventuelle nødstilfeller. Du kan også oppbevare bagasje på farten. Dette er praktisk da store bagger og vesker ikke er tillatt mange steder, som på for eksempel event og museer.
 • Når du er på farten, oppbevar verdisaker på en sikker måte (en lukket veske er bedre enn lommer) og ta godt vare på den. Ikke legg igjen gjenstander uten oppsyn, selv om du skal en rask tur på toalettet.
 • Subwayen er trygg, men færre mennesker benytter seg av den på natten. Dette kan gjøre at du ikke føler føler deg veldig trygg dersom du er alene. Hvis du ikke er i større grupper er det bedre å ta taxi på kvelden og natten. Spesielt hvis du er utenfor Manhattan.
 • Parker som Central Park er trygt å besøke på dagtid. Men jeg anbefaler ikke å dra hit på kvelden. Du burde også generelt unngå mørke og øde steder.

Utrygge nabolag i New York

I film og tv-serier kan de se ut som New York er en farlig by, og politistyrken kan gi dette inntrykket. Måten kriminalitetsraten er avbildet er den imidlertid presentert på en veldig overdrevet måte. Manhattan er New Yorks tryggeste bydel. Andre bydeler som Queens eller Brooklyn kan definitivt også besøkes om dagen.

Jeg anbefaler likevel ikke å vandre rundt i Harlem og Bronx på kvelden og natten, men å istedenfor bruke taxi. Jeg blir ofte også spurt om hvilke steder som ikke burde oppsøkes, og dette kan egentlig ikke generaliseres. Som turist bør du ikke besøke South Bronx, Mott Haven, Hunts Point eller Fordham. Brooklyn har også områder som ikke er like innbydende, som Brownsville. I noen nabolag kan omstendigheter endres avhengig av kvartal, så vær årvåken.

Unngå bedrageri i New York

New York City har mindre svindel sammenlignet med andre byer rundt om i verden. Dette betyr at du sannsynligvis ikke kommer til å møte på svindlere. Det er imidlertid godt å vite at det er ting du kan gjøre for å ta passende forholdsregler.

 • Dessverre finnes det også lommetyver i New York. Tyver finner raskt utsatte mennesker, spesielt på steder hvor det er mange mennesker. Hold et øye på vesker og verdisaker, spesielt på Times Square. Andre populære steder for lommetyver er Grand Central Station og Port Authority. Du bør være årvåken, spesielt på subwayen under rushtiden.
 • Finner du noe veldig billig? Da er det nok for godt til å være sant! Dette gjelder spesielt for enkelte elektronikkbutikker på Times Square og rundt Empire State Building, også butikker som selger suvenirer. Unngå disse butikkene, det vil spare deg for mye trøbbel.
 • Benytt deg kun av gule taxier i New York. Ikke bruk ulovlig taxi, de såkalte «Gypsy Cabs», selv om sjåføren gir deg et bra tilbud. Taxier venter på designerte plasser på flyplassen. Dersom du får et aggressivt tilbud i ankomsthallen kan du anta at det er «Gypsy Diver».
 • Overse billettselgere på gaten, du har ingen garanti på at billettene faktisk er gyldige. Selv om de er gyldige betaler du en mye større andel enn hva billettene faktisk er verdt. Det antatte kuppet blir raskt til en svikt, så hvis du vil spare på billetter, anbefaler jeg et rabattkort i stedet for å være på den sikre siden. På denne måten vet du at billettene dine er 100% ekte, og du sparer penger!
 • Du kan ignorere showmen på Times Square, forkledd som populære figurer fra for eksempel filmer. Det er bedre å ikke ta bilder av dem fordi du blir aggressivt bedt om tips. Hvis du føler deg plaget av Spiderman, Elmo eller Frihetsgudinnen, kan du alltid snakke med politiet.

Er det trygt i New York?

New York er generelt sett trygt, men det er noen ting man burde ta i betraktning og områder man burde unngå på kvelden. Du kan se mine tips om sikkerhet i New York her.

Er det trygt i New York på kvelden?

Ja, definitivt. Det er likevel lurt å ta i betraktning noen forhåndsregler når du er på sightseeing eller er ute å tar en drink.

Er det trygt i Bronx?

For mange blir Bronx sett på som et «utrygt nabolag» i New York. Les mer her om sikkerhet i New York for å finne ut hvilke områder du burde unngå.

Hvor trygt er Manhattan?

Av alle bydelene i New York er Manhattan den tryggeste plassen for turister. Med et få enkle regler kan du nyte oppholdet ditt i The Big Apple.

Er det trygt i Brooklyn?

Brooklyn er en interessant bydel da den står i stor kontrast til Manhattan. Les alt her om sikkerhet i New York for å vite hvilke områder du burde unngå.

Var denne artikkelen hjelpsom? Anbefal den ved å gi meg en vurdering:

Ved å fortsette å bruke denne siden, godtar du bruk av informasjonskapsler (“cookies”) og personvernserklæringen. Les mer her.

Abonner på nyhetsbrevet mitt