Tartan Week i New York 2025

Tartan Day i New York

Tartan Week i New York – en ukelang feiring av skotsk kulturarv. Under Tartan Week organiseres det massevis av arrangementer og aktiviteter med skotsk tema rundt omkring i byen, og ukas høydepunkt er Tartan Day. Tartan Day er kjent for sin parade med sekkepiper, Highland-dans og andre typiske skotske aktiviteter. I USA bor det rundt seks millioner mennesker med skotske aner og de feirer med like mye entusiasme som sine slektninger i Skotland på sin egen Tartan Day. I New York er det en kjent sak at Tartan Week og ekstravagante St. Patrick’s Day i mars er rivaler.

Tartan Day in New York

6. april er den offisielle dagen for Tartan Day som markerer signeringen av Arborath-deklarasjonen i 1320 (deklarasjon for skotsk uavhengighet). Dette dokumentet ble brukt som grunnlag for USAs uavhengighetserklæring. Tartan Day ble introdusert for «å sette pris på de fremragende bragdene og bidragene til skotsk-amerikanere i USA». Dagen handler om å feire alt som er bra med Skottland, skotsk historie, kulturarv og bidrag til verden.

Når er Tartan Day Parade?

Tartan Day Parade finner sted på den mest nærliggende lørdagen til selve Tartan Day. I 2025 vil Tartan Day Parade i New York finne sted på lørdag 5. april fra kl. 14:00.

Tartan Day Parade i New York

I 2025 vil New York Tartan Day Parade finne sted den 5. april fra og med kl. 14:00. Paraden begynner på 45th Street og fortsetter oppover 6th Avenue til 55th Street. Hundrevis av sekkepipespillere og trommeslagere fra hele landet deltar i paraden. De går med tradisjonelle skotske klær og marsjerer sammen med klaner, foreninger, samfunn og til og med noen skotske terriere! Det er et stort arrangement som ledes av en Grand Marshal. Under paraden marsjerer tusenvis av deltakere oppover 6th Avenue, mens horder av New Yorks tilskuere viser sin støtte langs ruten.

Hvis du vil begynne å feire før paraden, finn veien til en av byens puber eller barer. Det er til og med en «pub crawl» i uken før paraden. Den starter på St. Andrews Pub og Restaurant (140 West 46th Street) i Midtown.

Hva ellers kan du forvente deg på Tartan Day?

Under helgen kan du også besøke Ellis Island og Frihetsgudinnen/Ellis Island National Monument. Her holder The Clan Currie Society (en av de største organisasjonene for skotsk arv i USA) sin årlige feiring. Programmet, som er gratis, inkluderer sekkepipespillere, trommeslagere og Highland-dansere som viser frem sin skotske kultur. Deltakere uten skotske aner får en sjanse til å oppleve den tradisjonelle musikken, drikkevarene og smakfull mat.

Tartan Day i NYC - Skotsk Tartan Day Parade

Var denne artikkelen hjelpsom? Anbefal den ved å gi meg en vurdering:

Ved å fortsette å bruke denne siden, godtar du bruk av informasjonskapsler (“cookies”) og personvernserklæringen. Les mer her.

Abonner på nyhetsbrevet mitt