Tenement Museum i New York

Tenement-Museum-i-New-York

Tenement Museum i New York forteller historien til byens mange innvandrere. Dette er et bra museum å besøke hvis du allerede har besøkt de meste kjente museene og hvis du ønsker å lære litt mer om «the melting pot». Tenement Museum åpnet opp i 1988 og seks leiligheter ble restaurert til sin originale tilstand. Dette gir besøkende et helt unikt innblikk i New Yorks historie. Den entusiastiske guiden kommer til å føre deg gjennom de forskjellige leilighetene og ta deg med på en reise tilbake i tid. Du får se hvordan området utvikles seg til «Klein Deutschland», så bebodd av østeuropeere, og til slutt overtatt av de irske.

Lower East Side

Tenement Museum, et av New Yorks topp museum ligger på Lower East Side. Adressen er 97 Orchard Street. Det ligger i et leilighetsbygg som en gang var hjemmet til over 7000 innvandrere med 20 forskjellige nasjonaliteter fra 1863 til 1935. Alle beboerne hadde en ting til felles: alle ble møtt av store utfordringer under ekstremt dårlige forhold. De ble tvunget til å tilpasse seg til de nye forholdene, skape seg en ny identitet og jobbe ekstremt hardt for å kunne sørge for en bedre fremtid til familiene sine, samt forsørge de med veldig begrensede midler. Kan du forestille deg et liv uten rennende vann og elektrisitet, for ikke å glemme et toalett i bakgården som du må dele med 20 andre familier?

Tenement Museum i New York - 1960s Saez ValezTenement Museum i New York - L Clayman

Besøk leilighetene i Tenement Museum

Det er tre forskjellige måter å utforske Tenement Museum:

  • Ta en titt i leilighetene på 97 Orchard Street
  • Møt beboerne, spilt av utkledde skuespillere
  • Bestill en guidet tur gjennom Lower East Side og oppdag hvordan innvandrer-nabolaget har utviklet seg

OBS!: Det er bare mulig å se leilighetene på en guidet tur. Nedenfor finner du et utvalg av turer med guide som er tilgjengelige. Ofte begynner forskjellige turer på samme tidspunkt, så pass på at du blir med den riktige gruppen. Det er ikke lov å ta bilder på innsiden.

Shop Life

Denne kjelleren til leilighetsbygget har vært hjemmet til diverse butikker opp gjennom årene. Guiden kommer til å introdusere gruppen til tyske John og Caroline Schneider som drev en bar i 1870. Med hjelp av interaktive media fremvisninger får du høre historien til en familie som drev en kosher-slakterbutikk på begynnelsen av 1900-tallet, en auksjonsmester i 1930-årene og eierne av en undertøysbutikk fra 1970.

Varighet: 90 minutter
Anbefalt alder: fra 12 år og oppover

Sweatshop Workers

Besøk den polske familien Levine og den litauiske familien Rogarshevsky på begynnelsen av 1900-tallet, da Lower East Side var verdens mest tettbebodde området. De drev en klesbutikk på 97 Orchard Street. Du kommer til å kunne se og høre hvordan innvandrerne prøvde å balansere arbeid, religion og familieliv, på tross av vanskelige kår. Den tøffe konkurransen mellom de andre i nabolaget gjorde ikke ting noe lettere; det var minst 100 andre som også produserte og solgte klær på samme tid.

Varighet: 1 time
Anbefalt alder: fra 8 år og oppover

Det er mulig å delta på en mer omfattende guidet tur som varer i 2 timer. Dette inkluderer en diskusjon om temaer som tas opp i løpet av denne turen. Anbefales for 12 år og oppover.

Tenement Museum - gjenskapt kinesisk klesfabrikkTenement Museum i New York - Levine Parlor Battman Studios

Hard Times

Dette er kanskje en av de mest imponerende turene. Du får besøke hjemmet til den tysk-jødiske familien Gumpertz. Mannen i huset forsvinner plutselig under den store panikken i 1873; en treårig depresjon og økonomisk krise som medførte at mange bedrifter gikk konkurs og mye streik. Du får også se hvordan den italiensk-katolske familien Baldizzi levde og kom seg gjennom den store depresjonen på 1930-tallet.

Varighet: 1 time
Anbefalt alder: fra 8 år og oppover

Det er mulig å delta på en mer omfattende guidet tur som varer i 2 timer. På denne turen er det mulig å diskutere mer grundig med guiden og de andre deltakerne. Anbefales for 12 år og oppover.

Irish Outsiders

På 1800-tallet flyttet innvandrerfamiliene minst en gang i året, og dette gjaldt også familien Moore. Faren i denne irsk-katolske familien begynte å tjene mer, noe som gjorde det mulig for familien å flytte fra det kriminelle området Five Points til 97 Orchard. Her ble de utstøtt av de tyske beboerne, samtidig som de var i sorg over å ha mistet barnet deres i 1869.

Varighet: 1 time
Anbefalt alder: fra 12 år og oppover

Exploring 97 Orchard

Ta en titt bak kulissene på Tenement Museum. Hver av familiene som noensinne har bodd på 97 Orchard har satt preg på bygningen og etterlatt spor som varierer avhengig av datidens trender og lover. Du kommer til å få se hvordan arkeologer, kuratorer og kulturarbeidere arbeider for å fremstille historien bakom dette stedet.

OBS!: Denne turen er bare tilgjengelig på torsdager.

Varighet: 90 minutter
Anbefalt alder: fra 12 år og oppover

Erics tips: Hvis du ønsker den beste opplevelsen av museet så anbefaler jeg at du først ser filmen «The Immigrant» med Joaquin Phoenix, Jeremy Renner og Marion Cotillard før du drar til museet. Dette er en super kombinasjon hvis du er interessert i lære mer om innvandrernes historie og levekår.

Praktisk informasjon

Bestilte billetter må hentes på museet før turen begynner. Det anbefales at du møter opp minst 15 minutter før turen begynner. Hvis du venter så er det definitivt verdt å gå innom suvenirbutikken. Det er også mulig å se en introduksjonfilm som inkluderer en kort forklaring om hvordan museet ble opprettet og om de forskjellige turene med guide.

  • Beliggenhet: 103 Orchard Street, hjørnet av Orchard Street og Delancey Street.
  • Veibeskrivelse: Du kan ta subway-linje B/D til Grand Street, F til Delancey Street eller J/M/Z til Essex Street. Buss M15 og Hop On Hop Off bussene stopper i hjørnet av Grand Street og Allen Street bare en blokk unna Orchard Street.
  • Åpningstider:
    • fredag – onsdag kl 10:00 til 18:30
    • torsdag til kl. 20:30

Du kan kjøpe billetter her. På denne siden kan du se hvor mange billetter som fortsatt er tilgjengelig per tur. Dette er praktisk hvis du må bestille billetter for en stor gruppe.

Tenement Museum i New York - L Clayman 1Tenement Museum i New York - Baldizzi Kitchen

Var denne artikkelen hjelpsom? Anbefal den ved å gi meg en vurdering:

Ved å fortsette å bruke denne siden, godtar du bruk av informasjonskapsler (“cookies”) og personvernserklæringen. Les mer her.

Abonner på nyhetsbrevet mitt


Søk etter billetter
fra
inntil
Søk etter billetter