Frick Collection i New York

Frick Collection i New York

Frick Collection i New York er et lite kunstmuseum som ligger på Upper East Side. Museet kan virke ganske lite i forhold til de enorme museene Guggenheim og Metropolitan Museum, men det er allikevel et utrolig flott museum. Museets samling er også veldig imponerende og det er definitivt verdt å avlegge et besøk.

Frick Collection er stengt for renovering. Museet er ligger midlertidig på 945 Madison Avenue.

Bygningen, museet og grunnleggeren Henry Clay Frick

Frick Collection ligger i den vakre bygningen som tilhørte museets grunnlegger; Henry Clay Frick (1849-1919). Herr Frick var en suksessfull forretningsmann fra enkle kår som skapet formuen sin ved å investere i Pittsburgs jern- og stålindustri. Han var en mye omstridt person og en livslang motstander av organisert arbeid og fagforeninger. Han ble til og med forsøkt myrdet, og mange av kritikerne hans betraktet han som «den mest forhatte mannen i Amerika». I løpet av de siste 40 årene av livet sitt ble Frick en ivrig kunstsamler. I 1913 initierte han konstruksjonen av den flotte bygningen på Fifth Avenue med utsikt utover Central Park.

Fricks intensjon var at det vakre herskapshuset skulle huse kunstsamlingen hans, og at begge skulle åpnes for offentligheten som et museum etter hans og hans kone bortgang. Denne avgjørelsen, som også inkluderte donasjoner til ulike veldedighetsorganisasjoner, kom som en overraskelse på mange. Dette stod i sterk kontrast til Fricks rykte som en samvittighetsløs forretningsmann. Siden hans bortgang i 1919 har samlingen vokst og huset har blitt ombygget flere ganger for å kunne akkommodere den voksende kunstsamlingen. Utbyggingen av huset er gjort så nøye og forsiktig at man knapt ikke kan se forskjell på de gamle delene av det originale huset og de nye delene.

Courtyard Frick Museum New YorkFrick Collection i New York - Gang

Kunsten i Frick Collection

Museet består av 16 permanente gallerier og det organiseres ofte spesielle utstillinger. Det finnes flere flotte kunstverk fra noen av Europas største kunstnere, slik som Thomas Gainsborough, Sir Joshua Reynolds og William Turner. Samlingen inkluderer skulpturer, keramikk, tekstilkunst, tegninger og mye mer. I tillegg har museet også en innendørs hage hvor gjester kan slappe av og beundre den flotte bygningen.

Det som gjør museet så spesielt er at kunstsamlingen vises i hjemmet til den tidligere Frick-familien. Noen av rommene har blitt bevart akkurat slik som de så ut på begynnelsen av 1900-tallet. Det er som å ta en reise tilbake i tid når du spaserer gjennom de vakre rommene og beundrer all kunsten.

Sett av et par timer til å utforske museet. Du kan benytte deg av en gratis lydguide og gå rundt museet i eget tempo. Museet er veldig populært blant både turister og New Yorkere, så du kan forvente deg av det er travelt og folksomt gjennom hele dagen.

Praktisk informasjon

  • Barn under 10 år er ikke tillatt inn til kunstsamlingen.
  •  Åpningstider:
    • Mandag – onsdag : stengt
    • Torsdag – søndag kl. 10:00 til 18:00
  • Beliggenhet: 1 East 70th Street
  • Hop-on-hop-off-buss stopper her

Frick Collection i New York Tak Frick Collection i New York Statue

Var denne artikkelen hjelpsom? Anbefal den ved å gi meg en vurdering:

Ved å fortsette å bruke denne siden, godtar du bruk av informasjonskapsler (“cookies”) og personvernserklæringen. Les mer her.

Abonner på nyhetsbrevet mitt