Manhattan Bridge i New York

Manhattan Bridge i New York

Manhattan Bridge i New York kobler Brooklyn til Manhattan og er en av byens mange attraksjoner. Det er definitivt verdt et besøk til den kjente broen i New York, spesielt hvis du spaserer over den. Mens du går på Manhattan Bridge har du en flott utsikt mot Brooklyn Bridge og de omkringliggende bydelene, Manhattan og Brooklyn.

Contents

Historien til Manhattan Bridge

Manhattan Bridge er utvilsomt en av de eldste broene i New York. historien om Manhattan Bridge begynner med det første byggearbeidet i 1901. Den 31. desember 1909 åpnet endelig broen og de første menneskene krysset broen fra Brooklyn til Manhattan. Offisielt avsluttet imidlertid ikke byggearbeidet før i 1912, da en brann ødela broen bare noen få dager etter åpningen. Broen ble designet av Leon Moisseiff, som emigrerte fra Latvia til USA da han var en ung mann. Designteorien som ble brukt i konstruksjonen av Manhattan Bridge ble senere brukt for konstruksjonen av Golden Gate Bridge i San Francisco, i tillegg til andre hengebroer.

Manhattan Bridge er den siste bygget av de tre berømte broene over East River. Før denne hadde allerede Brooklyn Bridge og Williamsburg Bridge blitt fullført. Av denne grunn skulle Manhattan Bridge bare få det mindre grasiøse navnet «Bridge Number 3». Ett år etter byggearbeidet startet, ble det imidlertid bestemt at broen ville få et mye bedre navn, «Manhattan Bridge», selv om alle tre broene forbinder Manhattan med Brooklyn.

Manhattan Bridge i New York - Skylinen Manhattan Bridge i New York - utsikt

En liten guide

Om du har problemer med å se forskjellen på broene med tanke på beliggenheten, da kan dette være til hjelp for deg: tenk på bilforhandleren BMW! Med dette akronymet kan du utlede hvilken av de tre East River-broene som kommer først. Rekkefølgen er Brooklyn Bridge, Manhattan Bridge, Williamsburg Bridge. Og hvis du blir helt forvirret: Manhattan Bridge er blåaktig og laget av stål, men Brooklyn Bridge har beige tårn av stein.

Selv om Manhattan Bridge allerede er mer enn 100 år gammel, har det blitt gjort en rekke arbeid i de senere årene. I 2001 ble fotgjengerfeltet på sørsiden åpnet igjen etter å ha vært stengt i 40 år. Siden 2004 har det også vært en dedikert sti for syklister på nordsiden. I tillegg koster disse og andre renoveringer City of New York omtrent $ 800 millioner dollar.

Spasere over Manhattan Bridge

Når du ser en så stor bro, er det ikke bare de enorme kostnadene som får deg til å tenke. Da jeg så Manhattan Bridge for første gange tenkte jeg umiddelbart: Hvor lang er Manhattan Bridge? Som en New Yorker vet jeg nå at Manhattan Bridge er hele 2.089 meter lang! Jeg anbefaler å beregne nok tid hvis du ønsker å gå over Manhattan Bridge. Det er ikke en gåtur du kan ta på bare 10 minutter.

På Manhattan Bridge kan det ofte være ganske bråkete på grunn av mye trafikk. På toppen er det flere felt for biler og bunnen er reservert for subwayen. Subway-linjene som kjører over Manhattan Bridge er Q, N, D og B, som ved hjelp av broen kan krysse over East River. Som fotgjenger deler du Manhattan Bridge med subwayen, selv om fotgjengerfeltet selvfølgelig er atskilt og gir bedre utsikt. Ikke vær bekymret: broen begynner å svinge litt når en subwayen kjører forbi, men det blir du vant til.

Manhattan Bridge gåtur

Hvis du ønsker å gå over Manhattan Bridge anbefaler jeg deg å starte på Brooklyn siden. Hvorfor burde du først ta subwayen til Brooklyn, for å så gå over Manhattan Bridge? Svaret er enkelt: spaserturen over Manhattan Bridge er mye finere hvis du har Manhattans skyline som utsikt. Hvis du går mot Brooklyn er du nødt til å snu deg hver gang du ønsker å nyte utsikten. Jeg anbefaler deg å ta subwayen med ditt MetroCard til York Street, gå deretter sørover på Jay Street. Til høyre finner du Manhattan Bridge Pedestrian Path. Det er ikke vanskelig å finne trappene til gangveien.

Manhattan Bridge utsikt

I tilfellet du er nysgjerrig: hva kan du gjøre på Manhattan bridge, eller hva er det som er så spesielt med denne broen? Utsikten er det som gjør det å gå over Manhattan Bridge så spesielt. I motsetning til utsikten fra en bil eller subwayen får du som fotgjenger en veldig spesiell panoramautsikt foran deg.

Fra Manhattan Bridge har du en vakker utsikt over Downtown Manhattans skyline, i tillegg til Brooklyn Bridge. Dette er en super fotomulighet for å fange skylinen med One World Observatory og begge tårnene til Brooklyn Bridge sammen i et enkelt bilde. På Brooklyn siden ser du blant annet Empire Fulton Ferry Park og Main Street Park. Et annet høydepunkt er den unike utsikten mot Jane’s Carousel, som ser spesielt vakker ut fra denne vinkelen. Å se solnedgangen fra Manhattan Bridge er en eksepsjonell opplevelse i seg selv, så vær tidlig ute for å beundre når solstrålene bader Financial District i et gyllent lys.

Manhattan Bridge i New York - Solnedgang Manhattan Bridge i New York -Utsikt fra broen

Manhattan Bridge vs. Brooklyn Bridge

Manhattan Bridge i New York blir ofte overskygget av sin «eldre søster», Brooklyn Bridge. For de fleste besøkende til New York, er faktisk Brooklyn Bridge førstevalget. Men hva er egentlig forskjellen mellom Brooklyn Bridge og Manhattan Bridge? Begge broene i New York strekker seg over East River innen syn av hverandre og knytter Manhattan til bydelen Brooklyn.

I likhet med Brooklyn Bridge er det gratis å gå over Manhattan Bridge. Manhattan Bridge er lengre enn Brooklyn Bridge og forskjellen er kun på omtrent 256 meter, men spaserturen over er ikke nødvendigvis mye lenger. Brooklyn Bridge har ikke togtjenester, noe som gjør turen litt roligere. Men hvis du er begeistret for New York Subway, bør du besøke Manhattan Bridge.

Du kan helt generelt si at hovedforskjellen er at Brooklyn Bridge er den mer kjente av de to broene. Dette er fordi Brooklyn Bridge var den lengste i verden da den sto ferdig, så den fikk raskt sin ikoniske status blant Newyorkere. Dessuten brukes den ofte som et landemerke i New York i filmer og TV-serier, som ytterligere underbygger statusen.

Brooklyn Bridge eller Manhattan Bridge – hvilken er den beste?

Når du er på sightseeing i New York er en av Manhattans broer en fin attraksjoner å ha på agendaen. Hvilke av de to berømte broene på Manhattan bør du imidlertid besøke? Først og fremst er det ingen Manhattan bridge som er den «best», det er tross alt et stort antall broer rundt Manhattan.

Ja, Brooklyn Bridge er den mer berømte broen. Dette betyr også at du er nødt til å dele gangveien med mange andre turister. I tillegg til dette er det en sykkelsti rett ved siden av som gjør området enda smalere, og du er nødt til å holde utkikk etter syklister. De fleste newyorkere foretrekker derfor å unngå Brooklyn Bridge i høysesongen.

Fra Brooklyn Bridge har du utsikt mot Empire State Building og Chrysler Building, blant resten av skylinen. I dette tilfellet mangler ett landemerke i panoramabildet ditt – selve Brooklyn Bridge. En stor fordel ved Manhattan bridge er at herfra har du hele skylinen sammen med Brooklyn Bridge i bildet. Du har også en god utsikt over South Street Seaport og Chinatown. Dessuten er Manhattan Bridge bredere, noe som betyr at du har mer plass. Antall fotgjengere er også mye lavere enn på Brooklyn Bridge, så det er en mindre turister. Jeg foreslår at du velger Manhattan Bridge hvis du vil gjøre som newyorkere gjør.

Så du bør ikke spørre deg selv «Brooklyn Bridge eller Manhattan Bridge?», men tenk nøyaktig hva du vil se og om du heller vil dele opplevelsen med utallige andre mennesker. Hvis du er god til fots og har nok tid, kan du også besøke begge broene, så får du den perfekte sammenligningen side om side.

Manhattan Bridge i New York med Empire State Building Manhattan Bridge i New York på kvelden

Manhattan Bridge og DUMBO

Brooklyn Bridge er kanskje bedre kjent som et New York landemerke, men Manhattan bridge er for en spesiell konstellasjon. Du kjenner kanskje til denne scenen fra filmen «Once upon a time in America». Fra Washington Street i nabolaget DUMBO i Brooklyn, kan de se fra et spesielt perspektiv se hvordan tårnet på Manhattan Bridge rammer inn Empire State Building. Den perfekte fotomuligheten!

Hvis du nå lurer på hva nabolaget DUMBO har å gjøre med Disney elefanten med samme navn er jeg dessverre nødt til å skuffe deg. Nabolaget skylder navnet sitt til beliggenheten under Manhattan Bridge. DUMBO er en forkortelse for «Down Under the Manhattan Bridge Overpass». Hvis du planlegger en spasertur over Manhattan Bridge, bør du også ta deg tid til dette kule området og Manhattan Bridge Archway med Empire State Building.

Var denne artikkelen hjelpsom? Anbefal den ved å gi meg en vurdering:

Ved å fortsette å bruke denne siden, godtar du bruk av informasjonskapsler (“cookies”) og personvernserklæringen. Les mer her.

Abonner på nyhetsbrevet mitt