Manhattanhenge 2024

Manhattanhenge

Manhattanhenge, eller Manhattan Solstice som det også kalles, er et populært astronomisk fenomen i New York. Det foregår to ganger i året når solen går ned og passer perfekt med gatenettet på Manhattan. Titusenvis av mennesker strømmer ut i gatene, og stopper til og med trafikken for å fange det sjeldne øyeblikket av solnedgangen i New York. Neste Manhattanhenge er den 12. juli 2024.

Når er Manhattanhenge?

Datoene til Manhattanhenge varierer ettersom det avhenger av sommersolverv. Fenomenet skjer to ganger i året, rundt den 30. mai og 12. juli. Den neste Manhattanhenge med full sol faller på 12. juli 2024.

Hele solskiven går ned midt i de øst-vestgående gatene ca. 21 dager før og etter sommersolverv, noe som skaper den mest ettertraktede effekten. Imidlertid er det også «half sun Manhattanhenge». Her er halvparten av solskiven over horisonten og den andre under. Det skjer også to ganger: dagen før den første og dagen etter den andre Manhattanhenge, hvor hele solskiven sees.

På samme måte justerer solen seg med de øst-vestgående gatene ved soloppgang to ganger i året rundt vintersolverv. Det skjer i desember og januar, og noen kaller det fenomenet Manhattanhenge Sunrise eller Reverse Manhattanhenge.

Hvor skal man se Manhattanhenge fra?

Du kan se Manhattanhenge mange steder langs de øst-vestgående gatene på Manhattan: Så langt syd som 14th Street og så langt nord som Washington Heights. De beste stedene å se Manhattanhenge er de brede gatene med uhindret utsikt over Hudson River og New Jersey. Selvfølgelig har New York også flere ikoniske bygninger med potensial til å innramme et vakkert bilde. 34th Street i nærheten av Empire State Building og 42nd Street i nærheten av Chrysler Building i tillegg til Tudor City Overpass er spesielt fotogene steder. 14th, 34th, 42nd og 57th Street er brede gater og er derfor generelt gode områder.

Manhattanhenge tiltrekker seg store folkemengder, spesielt rundt landemerker i New York, noe som kan gjøre det vanskelig å finne et godt sted å ta bilder. I tillegg er det en risiko for at skyer ødelegger det perfekte bildet ditt. Været i New York har en tendens til å være skiftende, og selv på en fin sommerdag kan skyene plutselig dukke opp og dekke for solen

Hvis du vil unngå folkemengdene, kan du dra til et mindre populært sted å ta bilder, eller velge en annen dag. Men vis respekt og vær oppmerksom på hvor du kan ta bilder i New York. Selv om solen ikke går ned over gatene gatene like perfekt som på datoene for Manhattanhenge, kan du fremdeles få noen flotte bilder i dagene frem til og etter.

Erics tips: «Jeg er ikke noen stor fan av Manhattanhenge. Etter min mening kan du se en lignende utsikt på mange andre dager, og derfor synes jeg det ikke er en særlig spesiell opplevelse. Det er mest interessant for turister, som gjerne vil fotografere fenomenet. Generelt er ikke newyorkere så imponert over det. Jeg synes New York tilbyr så mange andre fantastiske utsikter og muligheter til å ta vakre solnedgangsbilder hele året. Besøk for eksempel Top of the Rock rundt solnedgangen, og opplev en fantastisk og ekstremt Instagram-verdig utsikt.»

Hva er Manhattanhenge?

Manhattanhenge er et astronomisk fenomen der solen går ned over Manhattans øst-vestgående gater. Skyskraperne blir som vegger rundt sola, som plasserer seg direkte i midten, når den går ned. Denne hendelsen skjer to ganger i året: én gang før sommersolverv og én gang etter. I tillegg oppstår det to «half sun manhattanhenges», som betyr at fenomenet kan observeres fire dager i løpet av året.

Det har selvfølgelig oppstått så lenge Manhattan har hatt sitt gatenett. Det ble imidlertid bare en allment kjent hendelse i 2002 etter at astrofysikeren Neil deGrasse Tyson trakk oppmerksomhet mot fenomenet. Tyson er direktør for Hayden Planetarium, en del av American Museum of Natural History. Han var også den som kom på begrepet Manhattanhenge.

Manhattanhenge Street - Utsikt

Var denne artikkelen hjelpsom? Anbefal den ved å gi meg en vurdering:

Ved å fortsette å bruke denne siden, godtar du bruk av informasjonskapsler (“cookies”) og personvernserklæringen. Les mer her.

Abonner på nyhetsbrevet mitt