Thanksgiving i New York 2023

Thanksgiving i New York - Snoopy Ballong

Thanksgiving er USAs mest kjente helligdag. Høytiden strekker seg helt tilbake til 1621, da den først ble feiret mellom de amerikanske indianere og pilegrimene. Alle amerikanere feirer Thanksgiving ettersom det ikke er en religiøs høytid.

Når er Thanksgiving?

Thanksgiving faller alltid på den fjerde torsdagen i november. I 2023 faller Thanksgiving på torsdag 23. november. Dette markerer også den uoffisielle starten på julesesongen og«Black Friday»-shopping starter på samme dag. De neste store helligdagene er julaften og nyttårsaften. På Thanksgiving viser og uttrykker man sin takknemlighet (giving thanks) mens man tilbringer tid med venner og familie, og som regel spiser man en stor middag sammen.

Hva skjer på Thanksgiving?

Alle amerikanere har fri fra jobb på Thanksgiving, med unntak av de som som jobber innenfor helse og omsorg. Alle banker, kommunale kontorer og de fleste andre bedrifter holder stengt på Thanksgiving. De fleste amerikanere benytter fridagen til å enten sove litt lenger, eller til å stå opp tidlig for å se på paraden, enten live på Manhattan eller på TV. Senere på dagen pleier venner og familie for å samles for å spise et stort måltid sammen etterfulgt av å se på amerikansk fotball.

Hva kan man gjøre i New York på Thanksgiving?

Gå til Macy’s Thanksgiving Day Parade! Den sendes også live på TV (kanalen NBC). Paraden blir etterfulgt av et annet Thanksgiving-arrangement, nemlig National Dog Show. Etter å ha spist Thanksgiving-middag er det vanlig å se på film (enten hjemme eller på kino). Du kan forvente deg en stille kveld i New York ettersom de fleste museer og Broadway-show holder stengt på Thanksgiving Day, men du kan begynne din Black Friday-shopping allerede på Thanksgiving Eve.

Ønsker du å stå et sted med god utsikt over paraden, uten å måtte stå i kø grytidlig om morgenen for å sikre deg en plass? Da kan du bestille Thanksgiving Day Parade brunsj. Denne frokosten serveres på det perfekte stedet for å se paraden, med beliggenhet langs ruten på 6th Avenue.

Hvis du ønsker å gjøre noe spesielt på Thanksgiving så foreslår jeg at du tar et Thanksgiving-cruise med middag. Dette er en super anledning til å få sett Manhattans skyline i mørket mens du nyter en herlig middag. Dette er perfekt for en avslappende og behagelig aften. Du kommer tilbake kl. 22:00, så hvis du er keen på litt shopping så kan du begynne på Black Friday-shopping rett etter cruiset.

Thanksgiving i New York - Snoopy ballong Thanksgiving i New York - Macys Paraden

Typiske matretter på Thanksgiving

Thanksgiving blir ofte referert til som «Turkey Day». Hvis du er heldig nok til å befinne deg i New York på Thanksgiving Day så burde du definitivt smake på noen av de tradisjonelle Thanksgiving-rettene; du kommer ikke til å angre på det! Dette er en høytid som feires med mye god comfort food, sammen med store porsjoner av kjøtt og poteter. Det kan kanskje være greit å sløyfe dietten på Thanksgiving, det kommer nemlig til å være vanskelig å motstå all den gode maten. Enten du har blitt invitert på middag hjem til noen eller hvis du skal spise på en restaurant, dette er noen av rettene som helt sikkert kommer til å stå på menyen: kalkun, fyll (stuffing), saus, skinke, potetstappe, tranebærsaus, gresskarpai, søtpotet, mais, rundstykker og en stor mengde med forskjellige desserter og søtsaker, slik som paier, kjeks og kaker. De fleste amerikanere ærer denne spesielle høytiden med en slags bordbønn (saying grace) som uttrykker takknemlighet før måltidet. Bestill en spesiell Thanksgiving-lunsj eller middag med kalkun her.

Erics tips: Jeg får ofte spørsmålet om hvilke restauranter som jeg anbefaler for Thanksgiving. Selv spiser jeg middag med familien min, men restaurantene Veselka i East Village, Robert NYC og Marseille er gode steder å gå til. Restauranter har ofte en fast meny på Thanksgiving. Sørg for at du bestiller bord i god tid i forveien ettersom mange restauranter kommer til å være fullbooket på Thanksgiving.

Thanksgiving Eve

På kvelden før Thanksgiving Day kan man gå langs Upper West Side (ved siden av Central Park) og se alle de store ballongene som står klare for morgendagens parade. Ballongene blåses opp mellom kl. 12:00 og 18:00, og tilskuerne og forbipasserende er de første som får et glimt av disse one-of-a-kind-ballongene som kommer til live. Så hvis du befinner deg i New York på kvelden før Thanksgiving og ønsker å ta en titt, dra til American Museum of Natural History ved Central Park West, mellom West 77th Street og 81st Street.

Komme seg rundt i byen på Thanksgiving

Det er en grunn til at Thanksgiving Day er den mest trafikkerte dagen i året. Det gjelder faktisk hele Thanksgiving-helgen, og det kan være et sant mareritt å skulle komme seg rundt eller reise i USA. På grunn av paraden om morgenen kan du forvente deg at det blir forsinkelser og lange bilkøer hvis du reiser med bil eller taxi i byen. Derfor er det bedre å benytte seg av subway eller å komme seg rundt til fots. Vær oppmerksom på at all offentlig transport opererer etter helligdag-rutetider. Paraden tiltrekker seg noen millioner tilskuere hvert år, så du kan forvente deg at det er ekstremt travelt i byen (og spesielt ruten som paraden går langs) i timene som leder opp til paraden og rett etterpå.

Thanksgiving Day Parade New York

Var denne artikkelen hjelpsom? Anbefal den ved å gi meg en vurdering:

Ved å fortsette å bruke denne siden, godtar du bruk av informasjonskapsler (“cookies”) og personvernserklæringen. Les mer her.

Abonner på nyhetsbrevet mitt