Upper West Side i New York

Upper West Side i New York

Upper West Side i New York er omtrent den delen av Manhattan vest for Central Park. Det er et hyggelig nabolag å bo i. Noen mener at det ender ved toppen av Central Park (ved 110th Street) mens andre mener at det inkluderer gatene mellom 110th Street og 125th Street, helt opp til Harlem. Denne delen møter gatene Broadway og 111th Street (området kalles Morning Side Heights) og selv om Columbia University har overtatt nabolaget så merker man såvidt skillet mellom nabolagene.

Ting å gjøre i Upper West Side

Upper West Side er et avslappende og mangfoldig nabolag å utforske, og det er flere ting som er verdt et besøk. Det bor mange jødiske familier i dette området, noe som innebærer at det også finnes mange synagoger (spesielt mellom 85th og 100th Street) og steder hvor du kan spise kosher-mat.

Nabolaget er også hjemmet til mange akademikere. En stor gruppe av avgangsstudenter på 1970- og 1980-tallet kjøpte store leiligheter for en relativt lav pris og ble boende i området. Nordover mot 116th Street bor det mange studenter og professorer fra det stadig voksende Columbia University.

Upper West Side i New York - Solfylt ettermiddag Upper West Side i New York - Riverside Park

River Side Park

Mange av innbyggerne på Upper West Side går mot vest hvis de ønsker å tilbringe tid i en park, i stedet for å gå mot øst hvor Central Park ligger. Mot vest, ved siden av Hudson-elven og mellom gatene 72nd Street og 129th Street, finnes det en veldig liten (men lang) park som har en flott utsikt over Hudson-elven. Formen minner litt om landet Chile i Sør-Afrika. Parken er spesielt flott for å innta synet av solnedgangen om sommer, og for å nyte den herlige brisen fra elven. Mange filmer og TV-serier blir innspilt her, blant annet av regissøren Woody Allen.

Upper West Side i New York - Columbia University Upper West Side i New York - Lincoln Center

Columbia University

Columbia University er New Yorks eneste Ivy League skole. Den ligger høyt oppe på alle lister. For en ekte nerd: nobelprisvinnere gir undervisninger her. Mens New York University, NYU, er kjent for sine kule hipstere, tiltrekker Columbia seg først og fremst akademikere. Det er verdt å avlegge et besøk til det store campuset. Ikke bekymre deg for vaktene, bare gå normalt inn på området. Ta subway 1 Uptown til 116th Street og følg etter den store strømmen av studenter.

Lincoln Center

Lincoln Center er en verdensledende institusjon for scenekunst. Det ligger på vestsiden av Manhattan, i nærheten av Midtown, og det er enkelt å komme seg dit med offentlig transport. Dette er senteret for kulturelle arrangementer og underholdning, samt hjemmet til Metropolitan Opera House, New York City Ballet, Julliard, New York Philharmonic og mange flere.

Lincoln Center er imponerende 6,5 hektar stort og ble bygget i løpet av 50- og 60-tallet. I dag tar det imot tusenvis av besøkende fra hele verden som kommer for å oppleve det Lincoln Center har å by på: turer med guide, forestillinger, butikker og utstillinger i tillegg til opera og ballet i verdensklasse.

St. John the Divine

Er du interessert i kirker? Da kan det være aktuelt for deg å besøke den store kirken som ligger på110th Street og Amsterdam Avenue. Hop-on-hop-buss har stopp rett utenfor kirken. Det holdes flere gudstjenester i løpet av dagen og ellers er det bare å gå inn. Sulten? Rett ovenfor kirken finnes det et ungarsk konditori. Dette er kanskje byens mest sympatiske kaffested med bakverk (bakeriet ved siden av drives av samme eier). Hvis været er fint er det hyggelig å kjøpe med seg mat herfra og spise den i parken som ligger ved siden av kirken. Dette er super å kombinere med et besøk til Columbia University.

Erics tips: «Utforsk Upper West Side ved å spasere «Upper West Side – Harlem» vandreruten i appen min Eric’s New York. Under turen passerer du Columbia University, St. john, Grand Tomb og mange andre steder. Du finner denne ruten ved å trykke på «vandreruter» i appen.»

Mat i Upper West Side

Community er en trivelig og moderne restaurant som ligger på Broadway mellom 112th og 113th Street. Føler du for å spise deg mett på asiatisk mat? Ved siden av Community ligger det en god koreansk restaurant der du kan spise et stort måltid for bare noen få dollar.

Hoteller på Upper West Side

Det finnes ganske mange hoteller på Upper West Side. Om du ønsker bo her under turen din til New York finnes det alternativer for flere prisklasser. Hotel Beacon er et fint å hotell, i tillegg til Hotel Belleclaire. Om du ønsker et rimeligere alternativ kan du bestille rom på HI New York City Hostel.

Upper West Side i New York - Brunsten Upper West Side New York

Upper West Sides historie

Nederlenderne var der de første til å navngi dette vakre området fra (nå) 23rd Street og helt opp til 124th Street: Bloemendaal (nå Bloomingdale). Dette var stedet hvor de rike bodde, og det fantes noen bondegårder. Vanskelig å forestille seg dette nå! Central Park ble bygget i 1853 og mange innbyggere flyttet mot vest, noe som førte til at det ble nødvendig med tog til nord i tillegg til subway. Ivy League skolen University of Columbia åpnet opp i 1890 i Morning Side Heights og satte sitt preg på området. Den flotte Dakota bygningen ble bygget på samme tid og det var her John Lennon bodde.

Var denne artikkelen hjelpsom? Anbefal den ved å gi meg en vurdering:

Ved å fortsette å bruke denne siden, godtar du bruk av informasjonskapsler (“cookies”) og personvernserklæringen. Les mer her.

Abonner på nyhetsbrevet mitt