Hva er dampen i New Yorks gater?

Damp i New Yorks gater

Hvorfor er det damp i New Yorks gater? Det er et fjernvarmestem i New York City. Dette systemet varmet opp store deler av byen, men tilbyr også nedkjøling. Dampen i New York er et kjent syn. De rykende kumlokkene i gatene og de oransje- og hvitstripete traktene dampen kommer ut fra er tegn på dette systemet. Oppvarmingssystemet består av rundt hele 170 km stålrør som ligger under gatene i New York. Les mer om hvordan dampen i New York fungerer nedenfor.

Damp i New York gater

Dampen i New York som du ser stige opp fra kumlokkene og dampen fra de oransjehvite traktene, er faktisk kondens fra byens varme- og kjølesystem. Dette skjer når kaldt vann kommer i kontakt med varme rør, eller hvis det er lekkasje i et av damprørene under bakken. Hvis det oppstår en lekkasje, må det graves ned i bakken, men kloakkbrønnene gir også tilgang til en del av systemet.

Grunnen til at disse «pipene» (damptunnelene) brukes, er at trafikken skal kunne ledes rundt pipene på en tydelig måte. Dampen vil dermed ikke være til bry for noen ettersom den stiger høyere opp fra bakken. I tillegg kan ikke dampen, som kan være ekstremt varm, sprute rett i ansiktet på noen.

Damp i New Yorks gater - Damp i gatene i New York Damp i New Yorks gater -  Damp i New York

Nedkjøling i New York

Dampen i New York brukes også til å drive store dampkjølemaskiner. Disse sørger for airconditioning og annen kjøling i byens bygninger. Spesielt museer benytter seg av denne nedkjølingen, som for eksempel MoMA og American Museum of Natural History. Dette gjør det ikke bare mer behagelig å besøke museene, men bidrar også til å beskytte kunst og andre utstillingsgjenstander.

New York City Steam System

Siden mars 1882 har New York i stor grad blitt varmet opp av New Yorks dampsystem. Rundt 170 kilometer med stålrør strekker seg under byens gater og forsyner nesten 1500 bygninger med damp. Fjernvarmesystemet varmer opp flere bygninger, blant annet Empire State Building, Rockefeller Center og Grand Central Station. Varmtvannet i disse bygningene varmes også opp med hjelp av dampsystemet.

Hvordan fungerer fjernvarmesystemet i NYC?

Hele dampsystemet fungerer på følgende måte: Vannet går inn i en dampgenerator hvor vannet først renses for å sikre at ingen skadelige stoffer slippes ut. Deretter varmes vannet opp med naturgass i en av kjelene til det når et visst trykk og en viss temperatur, vanligvis rundt 236 °C. Deretter distribueres dampen til alle bygningene gjennom rørsystemet

Selskapet som har stått bak systemet siden starten, er Con Edison, og det er derfor systemet også er kjent som ConEd i New York.

Hvorfor er det damp i New York?

Denne dampen har alt å gjøre med New Yorks fjernvarmesystem. Les mer her.

Er dampen i New York skadelig?

Dampen i New Yorks gater er ikke skadelig, men den kan være varm.

Er dampen i New York også synlig om sommeren?

Dampen er også synlig i New York om sommeren. Dette skyldes de høye temperaturene i rørene som går under bakken.

Var denne artikkelen hjelpsom? Anbefal den ved å gi meg en vurdering:

Ved å fortsette å bruke denne siden, godtar du bruk av informasjonskapsler (“cookies”) og personvernserklæringen. Les mer her.

Abonner på nyhetsbrevet mitt