Finne frem i New York

Finne frem i New York

Det kan virke vanskelig å finne frem i New York, spesielt til å begynne med, men etterhvert som du skjønner systemet for hvordan gatene er inndelt («the grid») så blir alt veldig mye enklere. Ser for deg en firkantet blokk som er delt opp i horisontale og vertikale linjer. For enkel orientering i New York trenger du bare å huske noen få tommelfingerregler om dette, og du vil snart forstå New York-veisystemet mye bedre.

Contents

Navigere i New York

La oss starte med det viktigste: strukturen på Manhattans gatekart. Manhattan er delt inn i tre hoveddeler: Downtown, Midtown og Uptown. Downtown begynner sør fra Union Square, Midtown ligger nord for Union Square og strekker seg opp til 59th Street, mens Uptown er alt som ligger nord for den nederste delen av Central Park. Dette er kjekt å vite når du tar subwayen. Subwayen kjører i to retninger, enten uptown (nord) eller downtown (sør), så du vil umiddelbart vite i hvilken retning du skal ta toget.

Veisystemet i New York

Manhattan er berømt for dette gatesystemet. I teorien er det veldig enkelt. Alle gatene strekker seg fra øst til vest, og alle avenues strekker seg fra nord til sør. Fifth avenue for eksempel går hele veien fra Harlem nord langs Central park til Washington Square Park i sør. 59th street går under central park fra vest til øst.

Ta i betraktning for å finne frem i New York:

  • Broadway er et unntak ettersom gaten skrår gjennom hele Manhattan.
  • Sør for Houston Street (i Greenwich Village) har alle gatene navn i stedet for numre, som for eksempel Lafayette street.
  • Noen avenues på østsiden av Manhattan har også navn, i tillegg til tall, slik som Madison Avenue.
  • I Uptown-området på vestsiden av Manhattan har også avenues navn i stedet for numre, som for eksempel Columbus Avenue.
  • I Harlem brukes både navnet som gaten har i henhold til plassering på «grid»-systemet, og navnet på personen som gaten er dedikert til. Eksempel: 125th Street er også kjent som Dr Martin Luther King Boulevard.
  • Adresser i Brooklyn og Queens bruker et annet system.

Gatenummer i New York

I USA er bygningsnummeret oppgitt foran gatenavnet, og ikke bak gaten som vanlig i Norge. Dette er grunnen til at adressen til Minskoff Theatre skrives som 200 West 45th Street. 200 er gatenummeret, men bygningen ligger i den vestre delen av 45th Street. Fifth Avenue deler Manhattan til en østside og en vestside. Derfor har nesten alle gatene på manhattan en vestlig eller østlig som en del av adressen din. På grunn av dette kan du finne en adresse som «200 East 45th Street». Gatenummer vokser både i retning av øst og vest. På østsiden nevner adressene «East» eller «E» og på vestsiden brukes «West» eller «W».

Navigere gjennom Gatekryss i New York

Siden Manhattan er enormt, og du ikke umiddelbart vet hvor en adresse er finner det noen hjelpsomme tillegg til adressen. For å gjøre livet litt enklere brukes ofte nærmeste gatekryss eller gatehjørne i adressen. For eksempel 45 Essex Street (mellom Grand Street og Hester Street). Når du oppgir adressen til taxisjåføren burde du alltid bruke gatekrysset eller gatehjørnet, f.eks. «42nd Street and 9th Avenue».

Erics tips: Last ned den gratis appen min, Eric’s New York, så kan du enkelt finne frem i New York i tillegg til å enkelt orientere deg . I appen finner du et kart over byen som inkluderer subway-linjer, attraksjoner, offentlige toaletter og gratis WiFi-punkter. Appen kan brukes offline og har innebygget GPS, slik at du alltid ser hvor du er i byen.Du får i tillegg ditt eget kart over Manhattan rett i lomma.

Hva heter gatene i New York?

New York har gater, i tillegg til avenyer, som enten er nummerert eller har navn.

Hvilke gater går gjennom hele Manhattan?

Det finnes flere lange gater som krysser Manhattan, Broadway eller Fifth Avenue for eksempel.

Hva heter de mest kjente gatene i New York?

Det finnes mange kjente gater i New York - selvfølgelig kjenner alle til Broadway, Wall Street eller Madison Avenue. Les ovenfor om særegenhetene til noen av Gatene i New York.

Hvor er sentrum i New York?

Midtown er hjertet til Manhatten og hjemmet til Times Square.

Hvor mange gater er det i New York?

Det er men enn 214 nummererte gater i New York, og det er selvfølgelig enda flere gater og avenyer som også har navn.

Var denne artikkelen hjelpsom? Anbefal den ved å gi meg en vurdering:

Ved å fortsette å bruke denne siden, godtar du bruk av informasjonskapsler (“cookies”) og personvernserklæringen. Les mer her.

Abonner på nyhetsbrevet mitt