Nedsatt funksjonsevne i New York

Nedsatt funksjonsevne i New York

Reiser du til New York med nedsatt funksjonsevne? New York er faktisk en av de mest tilrettelagte byene i verden. I løpet av de siste årene har byen anstrengt seg for å tilrettelegge for alle. Newyorkere er veldig imøtekommende for personer med nedsatt funksjonsevne, og de tilbyr deg hjelp når de kan. Jeg får ofte spørsmål om hvor tilgjengelig og tilrettelagt New York er, og jeg er stolt av å kunne si; veldig! Her har jeg samlet sammen all relevant informasjon for å kunne gjøre turen din til New York litt enklere. De fleste offentlige bygninger, hoteller, butikker og mange restauranter er tilgjengelige for besøkende med nedsatt funksjonsevne, noe som er med på å gjøre byen til et perfekt reisemål!

Tilrettelagte attraksjoner i New York

Nedenfor finner du en liste over forskjellige severdigheter som enkelt kan besøkes, samt forslag for hvordan du best mulig kan planlegge turen din til New York.

Observasjonsdekk i New York

Mange av de største severdighetene i New York er tilrettelagte og tilgjengelige for personer med nedsatt funksjonsevne. Du kan innta flotte utsikter fra Top of the Rock, Empire State Building og Edge Observation Deck uten noe problem. Alle tre bygningene har heiser, ramper og tilrettelagte toaletter.

Sightseeing

De fleste attraksjonene i New York er tilrettelagte. Du kan for eksempel besøke Frihetsgudinnen, og både fergen og området på Liberty Island er tilrettelagt for rullestolbrukere. Med sokkelbillett kan du gå inn i statuen og nå den indre sokkelen med heis, men det er en kort trapp til utsiktsplattformen utendørs. Central Park er for det meste tilrettelagt, og det samme gjelder Brooklyn Bridge fra Manhattan- og Brooklyn-siden. Den eneste delen som ikke er tilrettelagt for rullestoler er trappen som fører deg til DUMBO.

Museum

Du kan besøke noen av de mange museene i New York, slik som 9/11 Museum, MoMA og The Met for å nevne noen få. De fleste museer i New York er tilrettelagte for rullestoler, men det er noen deler av Intrepid Museum som ikke er tilrettelagt. Noen museer har til og med rullestoler som er gratis å låne under besøket.

Båtturer

Hvis du velger å ta en båttur så kommer du til å få en utrolig utsikt over Manhattans skyline. Når du bestiller er det viktig at du sjekker om båtturen som du er interessert i nevner at den er «accessible». Når du fyller inn informasjonen din, legg igjen en beskjed i boksen «special requirements» hvor du nevner at du er en rullestolbruker eller at du har nedsatt funksjonsevner (engelsk: «wheelchair user / severe mobility problem»). De ansatte på båten kommer til å sørge for at alt er tilrettelagt for turen.

Her kan du se et utvalg av båtturer

Helikoptertur

En helikoptertur er en flott måte for å få sett New York fra et litt annerledes perspektiv! De ansatte er vennlige og hjelpsomme, og de kan hjelpe deg ut av rullestolen din (hvis du bruker en) og inn i helikopteret. Du kommer til å få sitte foran i helikopteret hvor du kan innta den fantastiske utsikten av byen!

Les mer om forskjellige helikopterturer her

Sport

Det er en artig opplevelse å dra på et sportsarrangement eller en kamp i løpet av turen din til New York. Alle byens stadioner er tilrettelagt, så gjør det klar til å heie på favorittlaget ditt!

Her kan du se et utvalg av sportsarrangementer i New York

Erics tips: «Hvis du har billetter til en kamp eller en konsert i Madison Square Garden, dra til inngangen «8 Penn» (som ligger på 33rd Street og 8th Avenue) for prioritert inngang.»

Sykling

Om du har lyst til å ta en sykkeltur mens du er i New York, kan en tur med en e-sykkel være noe for deg. Du farter gjennom byen på en elektrisk sykkel med pedalassistanse, slik at du enkelt kommer deg opp og ned bakene i Central Park og gjennom gatene på Manhattan.

Bestill tur med e-sykkel her

Se her for leie av trehjulssykkel

Nedsatt funksjonsevne i New York - Elektrisk sykkel Nedsatt funksjonsevne i New York - Tilrettelagt inngang

Broadway

Broadway-teatre i New York har blitt bedre tilrettelagt for personer med nedsatt funksjonsevne i løpet av de siste årene, og de tilbyr flere tjenester for publikum som ønsker tilretteleggelse.

 • Tilrettelagt for rullestol
  Dette ikonet betyr at denne Broadway-musikalen er tilrettelagt for rullestolbrukere. Kontakt meg alltid via  eric@newyork.no før du bestiller dine billetter så jeg kan forsikre meg om at du får en plass tilrettelagt for rullestol.
 • Hjelpemiddel til lytting
  Dette ikonet betyr at hjelpemidler til lytting er tilgjengelig. Disse vil bidra til å forsterke lydene på scenen.
 • TAssisterende lyttesløyfe (T)
  Dette ikonet betyr at teatret har et hørselsløyfesystem.
 • Teksting (CC)
  Dette ikonet betyr at teatret gir en måte å følge med på hva som blir sagt eller sunget på scenen. Den viser også lydene fra forestillingen.
 • Lydbeskrivelse (AD)
  Dette ikonet betyr at for individer som er blinde eller har synstap får en live eller forhåndsinnspilt fortelling via hodetelefoner.

Du kan bestille billetter til Broadway etter eget ønske, og be om tjenesten på stedet.

Transport til eller fra flyplassen

Du kan leie en privat bil som transportmiddel fra flyplassen til byen. CarmelLimo tilbyr tilrettelagte biler som gjør transport til New York så enkelt som mulig. Velg alternativet «I will need a wheelchair accessible vehicle» når du bestiller. Bestill alltid så tidlig som mulig da det er begrenset tilgjengelighet på tilrettelagte biler.

Bestill privat flyplasstransport her

Mer informasjon om å reise til eller fra flyplassen hvis man har nedsatt funksjonsevne finner du her for JFK og her for Newark.

Komme seg rundt i New York

Buss er spesielt rullestolvennlig, og de fleste subway-stasjoner er utstyrt med heiser. Noen ganger kan det hende at heisene er ute av drift, så det er tryggere å reise med buss.

Subway

Det finnes mer enn hundre tilrettelagte subway-stasjoner i New York. Dette betyr at de har heis, samt at MetroCard-maskinene og inngangene er tilrettelagt for rullestol. Vær oppmerksom på at at de mindre stasjonene kanskje ikke er tilrettelagte, og at selv på en «accessible station» så kan heiser være ute av drift hvis den krever reparasjon. For blinde er det braille- og taktil-kart tilgjengelig. For å slippe stress og styr i løpet av turen din så anbefaler jeg at du heller velger å ta buss fremfor å benytte deg av subway.

Buss

Busser i New York er fullstendig tilrettelagte for passasjerer med nedsatt funksjonsevne, og dette er en god måte for å komme seg rundt i byen. Alle bussene har ramper, så enhver person med redusert mobilitet kan enkelt komme seg på og av bussen uten noe problem. Det kan være mye trafikk i New York, så bussene er ganske treige i forhold til subway. Hvis du har dårlig med tid så er det bedre å ta en taxi.

Hop-On-Hop-Off-bussene

Å ta en Hop-on-Hop-off-buss er en av de beste måtene å utforske byen på. Hop-on-Hop-off-bussene er fullt tilgjengelige, og alle typer rullestoler får plass på bussene. Når du skal av eller på, ber du sjåføren eller en ansatt om hjelp. Du kan hoppe av og på hvilken som helst buss, og du får mye sightseeing for pengene. Selv om du ikke kan komme deg opp på det øverste dekket av bussen så får du likevel sett byen ved å sitte på det nedre planet.

For mer informasjon og for bestilling av Hop On Hop Off bussene kan du lese her

Taxi

Er taxi i New York tilrettelagt? Generelt sett, nei, men ikke mist motet! Mange taxisjåfører hjelper deg gjerne inn og ut av bilen, og hvis du er i en rullestol så sørger sjåføren for at rullestolen din blir trygt oppbevart i bagasjerommet.

CarmelLimo

Carmel er en pålitelig transporttjeneste i New York. Når du bestiller biltransport gjennom dem, kan du be om å få en som er tilrettelagt for rullestolbrukere. De tilbyr flyplasstransport i tillegg til transport på Manhattan og til eller fra andre bydeler.

Her kan du bestille transport med Carmel

PATH

Hvis du må reise til og fra New Jersey, så kan du benytte deg av PATH-togene. De største stasjonene er tilrettelagt, inkludert 33rd Street, World Trade Center, Hoboken og Newark.

Metro-North Railroad

Om du ønsker å reise til upstate New York fra Manhattan kan du reise med Metro-North Railroad. Noen av stasjonene er tilrettelagt for rullestolbrukere, som for eksempel Grand Central, Yankees og New Haven. For å se hvilke stasjoner som er tilpasset for personer med nedsatt funksjonsevne kan du få en oversikt ved å sjekke ut kartet over Metro-North Railroad.

LIRR

Long Island Rail Road forbinder Manhattan til Brooklyn, Queens og Long Island. De fleste stasjonene er tilrettelagt for personer med nedsatt funksjonsevne: disse er blant annet Penn Station, Jamaica og East Hampton. Sjekk ut kartet for å se hvilke stasjoner som er tilrettelagt for rullestolbrukere.

NJ Transit

New Jersey Transit er det offentlige kollektivnettverket i staten New Jersey. Alle busser er rullestolvennlige, i tillegg til de fleste stasjoner. Disse inkluderer Penn Station, Newark International Airport og Hoboken.

Utleie av rullestoler og andre hjelpemidler

Det finnes flere steder i New York hvor du kan leie rullestol. Du kan leie manuelle eller elektriske rullestoler eller andre hjelpemiddel hos Big Apple Mobility. NYC Mobility Rentals er også et godt alternativ hvis du ønsker å leie rullestol. De gjør korttidsleie med levering og henteservice.

Hvis du trenger en elektrisk scooter i New York, anbefaler jeg deg å reservere en online på forhånd. Scooteren leveres til ditt hotell, fulladet og med batterilader. Du kan leie scooteren for minimum én dag, og inntil to uker.

Rent din elektriske scooter her

Nedsatt funksjonsevne i New York - Subway Nedsatt funksjonsevne i New York - Buss

Hotell

Hvis du er på utkikk etter et tilrettelagt rom så er Hotel Beacon et godt alternativ. Dette hotellet ligger på Upper West Side, og det har et høyt antall rom som er tilrettelagt for gjester med begrenset mobilitet. Det finnes også flere subway-stasjoner i nabolaget; 72nd Street Station ligger nærme, og denne stasjonen har heis mellom plattformene. Hilton Midtown er et annet hotell som er godt tilrettelagt, med handikapvennlige rom og hørselstekniske hjelpemidler tilgjengelig.

Er New York rullestolvennlig?

I følge loven må attraksjoner, hoteller, butikker, restauranter og viktige subway stasjoner i New York være tilgjengelig for rullestolbrukere, noe som gjør byen til et perfekt sted å tilbringe ferien.

Er NYC Subway stasjoner tilgjengelig for funksjonshemmede?

Noen av NYCs subway stasjoner er tilgjengelige, noe som betyr at de har heiser så vel som rullestoltilgjengelige MetroCard-salgsautomater og inngangsporter. Finn en liste over stasjoner her.

Var denne artikkelen hjelpsom? Anbefal den ved å gi meg en vurdering:

Ved å fortsette å bruke denne siden, godtar du bruk av informasjonskapsler (“cookies”) og personvernserklæringen. Les mer her.

Abonner på nyhetsbrevet mitt