Nedsatt funksjonsevne i New York

Nedsatt funksjonsevne i New York

New York er en av de mest handicap-tilpassede byene i hele verden, og i løpet av de siste årene har byen anstrengt seg for å tilrettelegge for alle. Newyorkere er veldig imøtekommende for personer med nedsatt funksjonsevne, og de tilbyr deg hjelp når de kan. Jeg får ofte spørsmål om hvor tilgjengelig og tilrettelagt New York er, og jeg er stolt av å kunne si; veldig! Her har jeg samlet sammen all relevant informasjon for å kunne gjøre turen din til The Big Apple litt lettere. De fleste offentlige bygninger, hoteller, butikker og mange restauranter er tilgjengelige for besøkende med nedsatt funksjonsevne, noe som er med på å gjøre byen til et perfekt reisemål!

Ting å gjøre

Nedenfor finner du en liste over forskjellige severdigheter som enkelt kan besøkes, samt forslag for hvordan du best mulig kan planlegge turen din til New York.

Tilrettelagte severdigheter

Mange av de største severdighetene i New York er tilrettelagte og tilgjengelige for personer med nedsatt funksjonsevne. Du kan innta flotte utsikter fra Top of the Rock, Empire State Building og One World Observatory uten noe problem. Alle tre bygningene har heiser, ramper og tilrettelagte toaletter.

Central Park er for det meste tilrettelagt, og det samme gjelder Brooklyn Bridge fra Manhattan- og Brooklyn-siden. Den eneste delen som ikke er tilrettelagt for rullestoler er trappen som fører deg til DUMBO.

Museum

Du kan besøke noen av de mange museene i New York, slik som 9/11 Museum, MoMA og The Met for å nevne noen få. De fleste museer i New York er tilrettelagte for rullestoler, men det er noen deler av Intrepid Museum og Frick Collection som ikke er det. Noen museer har til og med rullestoler som er gratis å låne under besøket.

Båtturer

Hvis du velger å ta en båttur så kommer du til å få en utrolig utsikt over Manhattans skyline. Når du bestiller er det viktig at du sjekker om båtturen som du er interessert i nevner at den er «accessible». Når du fyller inn informasjonen din, legg igjen en beskjed i boksen «special requirements» hvor du nevner at du er en rullestolbruker eller at du har nedsatt funksjonsevner (engelsk: «wheelchair user / severe mobility problem»). De ansatte på båten kommer til å sørge for at alt er tilrettelagt for turen.

Her kan du se et utvalg av båtturer

Helikoptertur

En helikoptertur er en flott måte for å få sett New York fra et litt annerledes perspektiv! De ansatte er vennlige og hjelpsomme, og de kan hjelpe deg ut av rullestolen din (hvis du bruker en) og inn i helikopteret. Du kommer til å få sitte foran i helikopteret hvor du kan innta den fantastiske utsikten av byen!

Les mer om forskjellige helikopterturer her

Sport

Det er en artig opplevelse å dra på et sportsarrangement eller en kamp i løpet av turen din til New York. Alle byens stadioner er tilrettelagt for rullestoler og handicap, så gjør det klar til å heie på favorittlaget ditt!

Her kan du se et utvalg av sportsarrangementer i New York

Erics tips: Hvis du har billetter til en kamp eller en konsert i Madison Square Garden, dra til inngangen «8 Penn» (som ligger på 33rd Street og 8th Avenue) for prioritert inngang.

Sykling

Om du har lyst til å ta en sykkeltur mens du er i New York, kan en ture med en e-sykkel være noe for deg. Du farter gjennom byen på en elektrisk sykkel med pedalassistanse, slik at du enkelt kommer deg opp og ned bakene i Central Park og gjennom gatene på Manhattan.

Bestill tur med e-sykkel her

Se her for leie av trehjulssykkel

Nedsatt funksjonsevne i New York - Elektrisk sykkel Nedsatt funksjonsevne i New York

Broadway

Broadway-teatre i New York har blitt bedre tilrettelagt for handicap i løpet av de siste årene, og de tilbyr flere tjenester for publikum med nedsatt funksjonsevne. Send meg en e-post til [email protected] hvis du ønsker at jeg skal hjelpe deg med å finne seter som er tilrettelagt for rullestoler på et Broadway-show.

  • Redusert mobilitet
    De fleste lokalene har minst en inngang/utgang som er tilrettelagt for rullestoler. De fleste nye lokaler har også heiser. Seter som er tilgjengelige for rullestolbrukere er som regel i orkestergraven («orchestra level»), bak i salen. For å være sikker er det lurt å kontakte teateret på forhånd for å høre om de har tilrettelagte seter tilgjengelig.
  • Døv / nedsatt hørsel
    Noen av forestillingene er oversatt på amerikanske tegnespråk, og ofte er det også tekst tilgjengelig under forestillingen. Hvis du ønsker mer informasjon om dette så kan du ta kontakt med TAP (Theatre Development Fund’s Accessibility Programs): +1-212-912-9770, velg nr. 382.
  • Blind / nedsatt syn
    Hvis du er blind eller hvis du har nedsatt syn så kan du allikevel nyte et Broadway-show. Describe! er en tjeneste som hjelper deg med å følge med på forestillingen ved bruk av et spesielt lyd-apparat med live kommentarer. For mer informasjon om dette kan du ta kontakt med HAI: +1-212-284-4100.

Transport til eller fra flyplassen

Du kan leie en privat bil som transportmiddel fra flyplassen til byen. CarmelLimo tilbyr tilrettelagte biler som gjør transport til New York så enkelt som mulig. Velg alternativet «I will need a wheelchair accessible vehicle» når du bestiller.

Bestill transport med en privat bil her

Mer informasjon om å reise til eller fra flyplassen hvis man har nedsatt funksjonsevne finner du her for JFK og her for Newark.

Komme seg rundt i New York

Buss er spesielt rullestolvennlig, og de fleste subway-stasjoner er utstyrt med heiser. Noen ganger kan det hende at heisene er ute av drift, så det er tryggere å reise med buss.

Subway

Det finnes 110 tilrettelagte subway-stasjoner i New York. Dette betyr at de har heis, samt at MetroCard-maskinene og inngangene er tilrettelagt for rullestol. Vær oppmerksom på at at de mindre stasjonene kanskje ikke er tilrettelagte, og at selv på en «accessible station» så kan heiser være ute av drift hvis den krever reparasjon. For å slippe stress og styr i løpet av turen din så anbefaler jeg at du heller velger å ta buss fremfor å benytte deg av subway. Her kan du laste ned kart hvor tilrettelagte subway-stasjoner er markert.

For de som er blinde finnes det braille- og taktil-kart. For de med nedsatt syn er det mulig å bestille større kart. Det finnes ett kart for hver linje, men disse kartene er ikke tilgjengelige på stasjonen, de må forhåndsbestilles. Hvis du er interessert i dette så burde du ta kontakt med New York Transit omtrent 6-8 uker før man skal reise: +1-718-596-8273.

Buss

Busser i New York er fullstendig tilrettelagte for passasjerer med nedsatt funksjonsevne, og dette er en god måte for å komme seg rundt i byen. Alle bussene har ramper, så enhver person med redusert mobilitet kan enkelt komme seg på og av bussen uten noe problem. Det kan være mye trafikk i New York, så bussene er ganske treige i forhold til subway. Hvis du har dårlig med tid så er det bedre å ta en taxi.

Hop On Hop Off bussene

Hop On Hop Off bussene er en av de beste måtene for å utforske byen. Noen Hop on Hop Off busser i New York er fullstendig tilrettelagt og gir mye for pengene, derfor velger mange mennesker med nedsatt funksjonsevne å benytte seg av disse bussene som transport når de er i New York. Selv om du ikke kan komme deg opp på det øverste dekket av bussen så får du likevel sett byen ved å sitte på det nedre planet.

For mer informasjon og for bestilling av Hop On Hop Off bussene kan du lese her

Taxi

Er taxi i New York tilrettelagt? Generelt sett, nei, men ikke mist motet! Mange taxisjåfører hjelper deg gjerne inn og ut av bilen, og hvis du er i en rullestol så sørger sjåføren for at rullestolen din blir trygt oppbevart i bagasjerommet.

CarmelLimo

Carmel er en pålitelig transporttjeneste i New York. Når du bestiller biltransport gjennom dem, kan du be om å få en som er tilrettelagt for rullestolbrukere. De tilbyr flyplasstransfer i tillegg til transport på Manhattan og til eller fra andre bydeler.

Her kan du bestille transport med Carmel

PATH

Hvis du må reise til og fra New Jersey, så kan du benytte deg av PATH-togene. De største stasjonene er tilrettelagt, inkludert 33rd Street, World Trade Center, Hoboken og Newark.

Utleie av rullestoler og andre hjelpemidler

Det finnes flere steder i New York hvor du kan leie rullestol. Du kan leie manuelle eller elektriske rullestoler, krykker eller andre hjelpemiddel hos Chelsea Mobility & Medical Equipment. Carnegie Hill Pharmacy Broadway er også et godt alternativ hvis du ønsker å leie rullestol. Dette er bare et steinkast unna Columbus Circle, og her finnes det til og med et internasjonalt apotek.

Hvis du trenger «mobility scooter» i New York anbefaler jeg at du bestiller i forveien på nett. Scooteren blir levert på hotellet ditt fulladet, inkludert lader til batteriet. Du kan leie scooteren for minimum én dag, og opptil 2 uker.

Lei «mobility scooter» her

Nedsatt funksjonsevne i New York - Subway Nedsatt funksjonsevne i New York - Buss

Hotell

Hvis du er på utkikk etter et tilrettelagt rom så er Hotel Beacon et godt alternativ. Dette hotellet ligger på Upper West Side, og det har et høyt antall rom som er tilrettelagt for gjester med begrenset mobilitet. Det finnes også flere subway-stasjoner i nabolaget; 72nd Street Station ligger nærme, og denne stasjonen har heis mellom plattformene. Hilton Midtown er et annet hotell som er godt tilrettelagt, med handikapvennlige rom og hørselstekniske hjelpemidler tilgjengelig. Se her for en oversikt over rullestolvennlige hotell i New York.

Er New York rullestolvennlig?

I følge loven må attraksjoner, hoteller, butikker, restauranter og viktige subway stasjoner i New York være tilgjengelig for rullestolbrukere, noe som gjør byen til et perfekt sted å tilbringe ferien.

Er NYC Subway stasjoner tilgjengelig for funksjonshemmede?

Noen av NYCs subway stasjoner er tilgjengelige, noe som betyr at de har heiser så vel som rullestoltilgjengelige MetroCard-salgsautomater og inngangsporter. Finn en liste over stasjoner her.

Var denne artikkelen hjelpsom? Anbefal den ved å gi meg en vurdering:

Ved å fortsette å bruke denne siden, godtar du bruk av informasjonskapsler (“cookies”) og personvernserklæringen. Les mer her.

Abonner på nyhetsbrevet mitt


Søk etter billetter
fra
inntil
Søk etter billetter